Η έννοια της φήμης του σχολείου. Οι απόψεις των γονέων για τους παράγοντες που τη συγκροτούν. - Βαρτζιώτη, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των γονέων σχετικά με τη φήμη των δημοτικών σχολείων. Η καταγραφή και ανάλυση των κριτηρίων επιλογής του σχολείου από τους γονείς, αλλά και ποιος ο ρόλος της φήμης του σχολείου ως προς τα κριτήρια αυτά. Επιπλέον, ποια κριτήρια κρίνουν την ποιότητα ενός σχολείου και πώς τελικά συγκροτείται η φήμη του. Ειδικότερα, διερευνήθηκαν τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα: 1. Κατά πόσο θεωρούν οι γονείς ότι υπάρχει μια φήμη η οποία συνοδεύει τα σχολεία και πόσο και με ποιο τρόπο αυτή τους επηρεάζει; 2. Ποια στοιχεία σύμφωνα με τους γονείς διαμορφώνουν τη φήμη ενός σχολείου; 3. Με ποιους τρόπους έχουν διαπιστώσει οι γονείς ότι συγκροτείται η φήμη ενός σχολείου; Η ερευνητική μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της ποιοτικής προσέγγισης και για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 15 μητέρες που ζουν στο Δήμο Τρίπολης, τα παιδιά των οποίων θα εγγραφούν στην Α’ τάξη του δημόσιου δημοτικού σχολείου τον προσεχή Μάιο, για το σχολικό έτος 2018-2019. Από τα συμπεράσματα της έρευνας φαίνεται οτι το βασικότερο κριτήριο επιλογής δημοτικού σχολείου για τους γονείς, αποτελεί η εγγύτητα του σχολείου στο σπίτι. Στα εκπαιδευτικά κριτήρια ως προς στην επιλογή ενός σχολείου περιλαμβάνονται οι σωστά καταρτισμένοι και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, και ένας διευθυντής με αποφασιστικότητα και σωστή συμπεριφορά απέναντι στους μαθητές, που προωθεί τις νέες μεθόδους διδασκαλίας. Όσον αφορά στα μη εκπαιδευτικά κριτήρια πέρα από την απόσταση, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου αλλά και η μαθητική σύνθεση του σχολείου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τους γονείς. Η πλειοψηφία των μητέρων που διαθέτουν συγκριτικά ένα υψηλό κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο φαίνεται ότι επηρεάζεται από τη φήμη που συνοδεύει ένα σχολείο. Κυρίαρχος παράγοντας που καθορίζει τη φήμη ενός σχολείου, αναδεικνύεται το έμψυχο δυναμικό του σχολείου, δηλαδή ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί. Το ήθος και η συμπεριφορά του διευθυντή αλλά κυρίως η ποιότητα των εκπαιδευτικών του σχολείου και οι μέθοδοι διδασκαλίας που χρησιμοποιούν, οι γονείς θεωρούν ότι αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες διαμόρφωσης της φήμης ενός σχολείου. Επίσης οι εγκαταστάσεις, η ασφάλεια, η υγιεινή και η καθαριότητα του σχολείου ακολουθούν σε σημαντικότητα στους παράγοντες επηρεασμού της φήμης ενός σχολείου, όπως επίσης το σχολικό κλίμα και η μαθητική σύνθεση του σχολείου. Τέλος, η πλειοψηφία των γονέων αφού πρώτα ενημερωθεί από το οικογενειακό και κοινωνικό δίκτυό της, κάνει επιτόπιες επισκέψεις στα σχολεία και συνομιλεί με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να λάβει τη σωστή απόφασή σχετικά με το σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει το παιδί τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 012520 cd
Keywords: Επιλογή σχολείου -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Σχολικό περιβάλλον -- Αξιολόγηση -- Ελλάδα; Γονέας-Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Φήμη; Ποιοτικό σχολείο; Απόψεις γονέων; Κριτήρια επιλογής σχολείου; Reputation; Quality school; Parent's views; School selection criteria