Μελέτη επίδοσης Ελλήνων μαθητών στα μαθηματικά στο διαγωνισμό PISA 2018 με χρήση της πολυεπίπεδης παλινδρόμησης - Γεωργίκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το Διεθνές Πρόγραμμα PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών είναι μία Εκπαιδευτική Έρευνα που ξεκίνησε το 2000 και διεξάγεται κάθε τρία χρόνια . Τα γνωστικά πεδία που εξετάζονται είναι τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες και η Κατανόηση Κειμένου. Η έρευνα αυτή έχει ως κύριο στόχο την αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της Υποχρεωτικής τους Εκπαίδευσης. Στην εργασία αυτή ασχοληθήκαμε με τους Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό PISA 2018 και διερευνήσαμε εάν η επίδοση τους στο μάθημα των μαθηματικών διαφέρει μεταξύ των σχολείων. Στη συνέχεια εφόσον διαπιστώσαμε ότι οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά διαφέρουν ανάμεσα στα σχολεία, με την εισαγωγή ανεξάρτητων μεταβλητών (τύπος σχολείου, αριθμός μαθητών ανά τάξη και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο τόσο σε επίπεδο μαθητή όσο και σε επίπεδο σχολείου) παρατηρήσαμε ότι μειώθηκε η διακύμανση των βαθμολογιών μεταξύ των σχολείων. Από τις ανεξάρτητες μεταβλητές που επιλέξαμε μόνο το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των μαθητών επηρέασε την επίδοση των μαθητών στα μαθηματικά. Στο τελευταίο βήμα εξετάσαμε περαιτέρω εάν η επίδρασή του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου διαφοροποιείται ανάμεσα στα σχολεία. Το σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την εργασία αποτελείται από 6403 Έλληνες μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 242 σχολεία και προέρχεται από τα αρχεία του PISA 2018. Για την ανάλυση των δεδομένων μας χρησιμοποιήσαμε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Στην αρχή της ανάλυσης διερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των μαθητών και των επιδόσεων τους στα μαθηματικά με τη βοήθεια του απλού γραμμικού μοντέλου χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 80 μαθητών. Στη συνέχεια με τη χρήση της πολυεπίπεδης παλινδρόμησης σε ολόκληρο το δείγμα εξετάσαμε κατά πόσο η επίδοση των μαθητών στα μαθηματικά ποικίλλει μεταξύ των σχολείων. Έπειτα με την εισαγωγή ανεξάρτητων μεταβλητών μειώσαμε τη διακύμανση τηςβαθμολογίας ανάμεσα στα σχολεία και επιπλέον μελετήσαμε εάν η επίδραση της ανεξάρτητης μεταβλητής του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου ποικίλει ανάμεσα στα σχολεία. Τα αποτελέσματα μας υπέδειξαν ότι καθώς η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ESCS αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις βαθμολογίες των μαθητών στα μαθηματικά. Επιπλέον οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά διαφέρουν μεταξύ των σχολείων. Με την εισαγωγή ανεξάρτητων μεταβλητών (τύπος σχολείου, αριθμός μαθητών ανά τάξη και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο μαθητών σε επίπεδο μαθητή και σχολείου) καταφέραμε να μειώσουμε τη διακύμανση στις βαθμολογίες των μαθητών. Μετά την ανάλυση προέκυψε ότι ο τύπος του σχολείου και ο αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι μη στατιστικά σημαντικές μεταβλητές για το μοντέλο, σε αντίθεση με το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των μαθητών σε επίπεδο μαθητή και σχολείου που είναι στατιστικά σημαντική μεταβλητή. Τέλος τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η επίδραση του κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρου ESCS δε διαφοροποιείται ανάμεσα στα σχολεία.
Study of Greek students' mathematics achievement in PISA 2018 using multilevel regression
Μ.Δ.Ε. 46
Keywords: Εκπαίδευση; Mαθηματικά; Mαθηματικά; Πολυεπίπεδη παλινδρόμηση; Εκπαίδευση; Ελλάδα; Pisa; Μultilevel regression; Μathematics; Education; Greece