Διερεύνηση του άγχους μαθητών με ψύχωση κατά την εφηβεία. Οριοθετημένη ανασκόπηση άρθρων (scoping review) - Σίνου, Αντωνία (My University, 2025)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη διερεύνηση του άγχους και της ψύχωσης στους εφήβους, εστιάζοντας στην κατανόηση των αιτιών, των επιπτώσεων και των στρατηγικών αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν οι μαθητές, οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί. Σκοπός της είναι να αναδείξει τους ψυχολογικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, καθώς και τις δυνατότητες βελτίωσης της υποστήριξης σε σχολικό και οικογενειακό επίπεδο. Ο στόχος της μελέτης είναι να συνεισφέρει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για το πώς οι έφηβοι βιώνουν το άγχος και την ψύχωση και να προτείνει στρατηγικές υποστήριξης και θεραπείας. Το κύριο θέμα αφορά την εμβάθυνση στην εμπειρία των εφήβων με ψυχώσεις, εξετάζοντας τη σημασία των οικογενειακών και σχολικών παραμέτρων, καθώς και τις κοινωνικοπολιτισμικές διαφορές που επηρεάζουν τη διαχείριση του άγχους και της ψύχωσης. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η οριοθετημένη βιβλιογραφική ανασκόπηση, που επιτρέπει την ανάλυση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας γύρω από τη θεματική αυτή. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι το άγχος και η ψύχωση στους εφήβους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους, επηρεάζοντας τη σχολική τους απόδοση και τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους συνομηλίκους τους. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τόσο ατομικές όσο και οικογενειακές προσεγγίσεις, ενώ η υποστήριξη από το σχολικό περιβάλλον φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των εφήβων από τα συμπτώματα άγχους και ψύχωσης. Συμπερασματικά, η εργασία αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων και την ανάπτυξη στρατηγικών που θα εξασφαλίσουν μια ολοκληρωμένη υποστήριξη για τους νέους με άγχος και ψύχωση. Προτείνονται επίσης πολιτικές για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ οικογένειας, σχολείου και κοινοτικών φορέων, προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εφήβων.
Μ.Δ.Ε. 50
Keywords: Στρες, Διαχείρισή του; Ψυχώσεις; Εφηβεία; Μαθησιάκες δυσκολίες; Stress management; Psychoses; Adolescence; Learning disabilities; Άγχος; Ψύχωση; Έφηβοι; Στρατηγικές Αντιμετώπισης; Ψυχική Υγεία; Anxiety; Psychosis; Adolescents; Coping Strategies; Mental Health