Ιωάννης Κωλέττης (1774 – 1847): Ο Ηπειρώτης ιατρός και πολιτικός - Κουρούπη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Κωλέττη. Στο παρόν πόνημα παρουσιάζεται η γέννηση, οι οικογενειακές καταβολές και οι σπουδές του πολιτικού στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η θητεία του στην αυλή του Αλή πασά, περιγράφεται η είσοδος του στην ελληνική πολιτική σκηνή από τα πρώτα χρόνια της ελληνικής επανάστασης καθώς και το έργο που διαδραμάτισε κατά τη θητεία του σε διάφορα αξιώματα. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται η πολιτική του αναφορικά με τη Μεγάλη Ιδέα, καθώς υπήρξε και εισηγητής του συγκεκριμένο όρου.
Keywords: Κωλέττης, Ιωάννης, -1847; Ιατροί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Πολιτικοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1832-1862; Ιατρός; Πολιτικός; Πρέσβης; Πρωθυπουργός; Ιωάννης Κωλέττης; Γαλλικό Κόμμα; Εθνικό Κόμμα; Μεγάλη Ιδέα; Επανάσταση; Εθνοσυνέλευση; Doctor; Politician; Ambassador; Prime Minister; Ioannis Colettis; French Party; National Party; Megali Idea; Revolution; National Assembly