Μορφές ελέγχου επί των διοικητικών και οικονομικών πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) - Μπούρη, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί ένα εγχείρημα που στοχεύει στην ανάλυση και επεξήγηση των οικονομικών λειτουργιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καθώς και των διαφόρων μορφών ελέγχου επί των πράξεων των ΟΤΑ. Σε αυτό το πλαίσιο αναφοράς, περιλαμβάνεται το θεωρητικό τμήμα με την αντίστοιχη παράθεση νομοθεσίας και επεξήγησης των διοικητικών λειτουργιών και το πρακτικό τμήμα με την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης μέσα από ερευνητικά εργαλεία και φυσικά την συνακόλουθη ανάλυσή τους. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, οι ΟΤΑ έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Η αυτοτέλεια παίρνει τη μορφή της κατάρτισης ξεχωριστού προϋπολογισμού και απολογισμού καθώς και της ύπαρξης ιδίας περιουσίας και εσόδων των ΟΤΑ. Ο έλεγχος των οικονομικών των ΟΤΑ στοχεύει κυρίως στην αποτροπή της παράνομης εκροής δημοσίου χρήματος. Ο έλεγχος αυτός έχει ως αντικείμενο την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και των γενικών και ειδικών κανόνων που διέπουν τα λογιστικά και τον προϋπολογισμό. Εν συνεχεία, ο έλεγχος μπορεί να επεκτείνεται και στη λεγόμενη «χρηστή διαχείριση» και «αποδοτικότητα». Ο έλεγχος αυτός αξιολογεί τη διοίκηση και τη διαχείριση των ΟΤΑ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των ΟΤΑ και των υπηρεσιών που παρέχουν.
Auditing forms on administrative and financial actions of Local Government Authorities (L.G.A.)
Μ.Δ.Ε. 101
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Οικονομικά, Δημοτικά; Δήμοι -- Οικονομική διαχείριση; Μορφές ελέγχου; ΟΤΑ; Διοίκηση; Auditing forms; Local Authority; Administration