Επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων τύπου A – Frame με δραστηριότητες ευεξίας και αθλητικού τουρισμού - Σάρρος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή στοχεύει να αναπτύξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για ένα τουριστικό συγκρότημα που δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Τα καταλύματα αρχιτεκτονικής A – Frame, τα οποία υπάρχουν στο εξωτερικό και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνδυάζουν τις υπηρεσίες φιλοξενίας με δραστηριότητες ευεξίας και αθλητικού τουρισμού. Η διατριβή περιλαμβάνει την βιβλιογραφική ανασκόπηση για τον αθλητικό και ορεινό τουρισμό, την τουριστική ευεξία και μελέτες περιπτώσεων επιτυχημένων επιχειρήσεων αυτού του είδους. Στην συνέχεια ακολουθεί μία ανάλυση με απόψεις ειδικών του κλάδου, όπως επιχειρηματιών που εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με τους παράγοντες βιωσιμότητας στον τομέα της βραχυχρόνιας φιλοξενίας και των υπηρεσιών γύρω από αυτήν. Το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελείται από την πλήρη ανάλυση της επιχείρησης, των ανταγωνιστών, του μάρκετινγκ, της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, των λειτουργιών και της οικονομικής διαχείρισης. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται το όραμα, οι αξίες, οι στόχοι και οι στρατηγικές της επιχείρησης. Παρουσιάζεται ο ανταγωνισμός σήμερα στην Ελλάδα και οι στρατηγικές μάρκετινγκ που περιλαμβάνουν το branding, την τιμολόγηση και προβολή της επιχείρησης. Στην συνέχεια, αναλύεται η προσέλκυση, στελέχωση, εκπαίδευση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ακολουθεί η ανάλυση των λειτουργιών της επιχείρησης και τέλος, η οικονομική διοίκηση αποτελούμενη από το αρχικό κόστος της επένδυσης, τους προϋπολογισμούς, τους ισολογισμούς και την ανάλυση εσόδων και εξόδων. Το επιχειρηματικό πλάνο παρέχει ένα λεπτομερές σχέδιο με βέλτιστες πρακτικές, ώστε να οργανωθεί με επιτυχία μια τουριστική εγκατάσταση που θα παρέχει υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας, ευεξίας και αθλητικού τουρισμού με επιτυχία και κερδοφορία.
Business Plan for the creation of tourist facilities A – Frame type with wellness and sports tourism activities
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικός σχεδιασμός - Διοίκηση και οργάνωση; Μάρκετινγκ - Σχεδιασμός; Ανθρώπινο δυναμικό; Αθλητικές εγκαταστάσεις; Sports and tourism - management; Strategic planning - Management; Marketing - Planning; Human resources; Sports facilities; Επιχειρηματικό σχέδιο; Ευεξία; Αθλητικός Τουρισμός; Τουριστικές εγκαταστάσεις