Συγκριτική Χρηματοοικονομική Ανάλυση Γενικών Νοσοκομείων Περιφερειών Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - Νικήτας, Σπήλιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία προσπαθεί να αναδείξει την σημαντικότητα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και της πρόβλεψης χρηματοοικονομικών αναγκών για τα νοσοκομειακά ιδρύματα είτε αυτά είναι δημόσια είτε ιδιωτικά. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βίωσε μια βίαιη και μακροχρόνια οικονομική κρίση. Αποτέλεσμα αυτής ήταν ο περιορισμός των διαθέσιμων πόρων που δαπανούνται τόσο από την πλευρά του δημοσίου όσο και από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα για τον κλάδο της υγείας. Σε αυτό οδήγησε η ανάγκη λήψης μέτρων που σκοπό είχαν την βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας, παρασύροντας όμως και την ιδιωτική κατανάλωση. Η χρηματοοικονομική ανάλυση, αλλά και η πρόβλεψη των μελλοντικών χρηματοοικονομικών αναγκών, μπορούν στη βάση αυτή να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των διοικήσεων, των μετόχων και των πιθανών επενδυτών για τη λήψη αποφάσεων. Οι αποφάσεις αυτές θα στηριχθούν στα εξαγόμενα δεδομένα που θα προκύψουν και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο αναφορικά με το μέλλον των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Η έρευνα αφορά τα νοσοκομεία 2 περιφερειών της χώρας μας, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που προ κρίσης εμφάνιζαν παρεμφερή οικονομικά χαρακτηριστικά, ενώ δημογραφικά ομοιάζουν. Ταυτόχρονα επιχειρείται μια σύγκριση με ένα ιδιωτικό νοσοκομείο της χώρας που εδρεύει στην Αθήνα, το ΥΓΕΙΑ Α.Ε. Έγινε συγκριτική χρηματοοικονομική ανάλυση ιστορικών δεδομένων που προέκυψαν από τους Ισολογισμούς και τις Καταστάσεις Αποτελεσμάτων Χρήσης των νοσοκομείων από το 2015 και μετά, μέσω οριζόντιας, κάθετης και ανάλυσης τάσεων, υπολογισμού μιας σειράς αριθμοδεικτών, ενώ έγινε και μια προσπάθεια εύρεσης των μελλοντικών χρηματοοικονομικών αναγκών. Τέλος μέσω του μοντέλου Altman και του δείκτη z-score διερευνήθηκε η πιθανότητα πτώχευσής τους. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε σε δύο επίπεδα. Αρχικά μεταξύ των νοσοκομείων της ίδιας περιφέρειας και του ιδιωτικού ΥΓΕΙΑ και εν συνεχεία μεταξύ των μέσων όρων που προέκυψαν από τα ιστορικά στοιχεία για τις δύο περιφέρειες ξεχωριστά σε αντιπαραβολή με το ιδιωτικό νοσοκομείο.
Μ.Δ.Ε. 366
Keywords: Υγεία; Νοσοκομεία; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Πρόβλεψη χρηματοοικονομικών αναγκών; Χρηματοοικονομικές καταστάσεις