Οικονομικός Προγραμματισμός ΟΤΑ. Μύθος ή πραγματικότητα - Μαργερίδου, Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Το ισχύον καθεστώς οικονομικού προγραμματισμού των ΟΤΑ παρά την προσπάθεια βελτίωσης του παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες. Προκειμένου να είναι προβλέψιμη η βιώσιμη πορεία των ΟΤΑ πρέπει να αναπτυχθούν μοντέλα με τη βοήθεια της τεχνολογίας που θα εντοπίζουν έγκαιρα τα προβλήματα που δημιουργούνται από διάφορους παράγοντες και θα επιτρέπουν τακτικές ή και στρατηγικές κινήσεις προσαρμογής σε νέα δεδομένα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι ΟΤΑ εκ των προτέρων και τεκμηριωμένα τις ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορούν να έχουν, έτσι ώστε να θέτουν υλοποιήσιμους στόχους. Το όραμα της Διοίκησης και οι προτάσεις των Διευθύνσεων θα πρέπει να ιεραρχούνται και να υλοποιούνται στα πλαίσια των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων των Δήμων για να μην οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα. Έχοντας ως βάση αυτά τα μοντέλα οικονομικού προγραμματισμού θα μπορεί η κάθε Δημοτική αρχή να προβαίνει σε στρατηγικούς σχεδιασμούς βιώσιμους και ευέλικτους δίνοντας το έναυσμα για την κατάρτιση : του πενταετούς επιχειρησιακού προγραμματισμού του ετήσιου τεχνικού προγράμματος του ετήσιου προϋπολογισμού με ρεαλιστικά δεδομένα χωρίς να διογκώνονται τα χρέη της, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην επίτευξη των στόχων της και την υλοποίηση του οράματος που έχει για την ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης που διοικεί. Η μελέτη της σημερινής λειτουργίας του οικονομικού προγραμματισμού ενός ΟΤΑ ( Δήμος Παλλήνης ) θα δώσει μια πραγματική εικόνα στη διερεύνηση του κατά πόσο και με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλλει στη βιώσιμη πορεία τους.
Financial Planning of Local Authorities. Myth or reality
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση; Επιχειρησιακός προγραμματισμός; Διοίκηση και οργάνωση; Οικονομική πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Όραμα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Τλοποιήσιμοι στόχοι; Μοντέλα οικονομικού προγραμματισμού