Καταγραφή των αξονικών εξετάσεων σε ασθενείς του νομού Κορινθίας. Συγκριτική έρευνα μεταξύ αξονικού τομογράφου σε γενικό νοσοκομείο και αξονικού τομογράφου σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. - Κουτσούρη, Μαριάτζελα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο Αξονικός Τομογράφος είναι ένα πολύτιμο μηχάνημα απεικόνισης σημείων του σώματος. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ήταν ορατή η εξέλιξη του σε χρήσιμο εργαλείο απεικόνισης του ανθρωπίνου σώματος. Οι πολυτομικοί Αξονικοί Τομογράφοι είναι πλέον διαδεδομένοι παγκοσμίως και οι διενέργεια των Αξονικών Τομογραφιών γίνεται αποκλειστικά από αυτούς, μιας και μας δίνουν την δυνατότητα απεικόνισης πολλαπλών σημείων του ανθρωπίνου σώματος, αλλά και της ανασύνθεσης των εικόνων σε τρισδιάστατες απεικονίσεις, ώστε να έχουμε συνολική εικόνα του εκάστοτε οργάνου διερεύνησης. Κατά την παρούσα έρευνα έγινε προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που προσήλθαν και εξετάστηκαν σε δύο Αξονικούς Τομογράφους διαφορετικών τομών λήψης ο καθένας αλλά και διαφορετικής Τεχνολογικής προσέγγισης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, την αναδρομική συλλογή δεδομένων για τέσσερις μήνες και την επιτόπια συλλογή δεδομένων για τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε πως η προσέλευση ήταν στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα και η προτίμηση του κόσμου ήταν στα ίδια επίπεδα και για τα δύο μηχανήματα. Παρόλο που το ένα μηχάνημα ανήκε σε Δημόσιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα και το άλλο αφορούσε Ιδιωτικό Κέντρο Απεικόνισης, η προσέλευση του κόσμου και το πλήθος των περιστατικών που υποβλήθηκαν σε εξέταση Αξονικής Τομογραφίας ήταν σχεδόν τα ίδια. Δεδομένου ότι και οι δύο Τομογράφοι βρίσκονται σε κομβικό σημείο για την εξυπηρέτηση περιστατικών του Νομού και της Περιφέρειας, καλούνται να είναι σε συνεχή ετοιμότητα.
Αριθμός Εισαγωγής: 011154-011155 cd
Keywords: Ιατρικά όργανα και εξοπλισμός; Διαγνωστική απεικόνιση