Το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή σου από τα νομικά-φυσικά πρόσωπα. Κίνητρα και αντικίνητρα για τη φοροδιαφυγή - Λουκά, Κατερίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η εκπόνηση της διπλωματικής αυτής γίνεται στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών ΟΔΔΥΔΟΕ για το ΑΕΙ Πελοποννήσου και του τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Στη παρούσα εργασία αρχικά θα αναλύσουμε την έννοια της φορολογίας και το ισχύον φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε τις κατηγορίες των φόρων και πως αυτοί επιδρούν τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα. Στο επόμενο κεφάλαιο θα εξετάσουμε τη φορολογία που ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα και τις κλίμακες καθώς και για τις επιχειρήσεις. Θα αναφερθούμε επίσης και θα μελετήσουμε την έκταση της φοροδιαφυγής η οποία αποτελεί ένα τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός υγιούς φορολογικού συστήματος. Στο τρίτο κεφάλαιο θα παρουσιάσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, τους δείκτες φορολογίας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, διακρίνοντας κάποιες από αυτές ως φορολογικούς παραδείσους και κέντρα έλξης για μετανάστευση των επιχειρήσεων. Επίσης θα αναλύσουμε κίνητρα και αντικίνητρα για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Στο τελευταίο κεφαλαίο θα παρουσιάσουμε με τη μορφή μελέτης περίπτωσης παραδείγματα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και πως αυτά επηρεάζονται από τη φορολογία. Θα παραθέσουμε προτάσεις για εξυγίανση του συστήματος και θα θέσουμε τις βάσεις για περαιτέρω μελέτη του θέματος. Εν κατακλείδι, θέλω να ευχαριστήσω την επιβλέπουσα καθηγήτρια µου κ. Ειρήνη Δασκαλοπούλου, η οποία βοήθησε πάρα πολύ ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία. Την ευχαριστώ πολύ για όλα όσα µου δίδαξε, για το επιστημονικό υλικό που µου προσέφερε, τις συμβουλές της, την συμπαράσταση της και τον χρόνο που µου αφιέρωσε.
Μ.Δ.Ε. 249