Στρατηγικές Καινοτομίας στην Εκπαίδευση - Ηθική Ευθύνη - Μαυραγάνη, Τερψιχόρη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Τα Καινοτόμα Προγράμματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη εστιάζουν στη χρήση της τεχνολογίας και των νέων μεθόδων διδασκαλίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα, όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία και ο ψηφιακός εγγραμματισμός. Ένας από τους σημαντικούς τομείς είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με εφαρμογές όπως το ChatGPT, που προσφέρουν νέες δυνατότητες στη μάθηση, την εξατομίκευση και τη δημιουργικότητα. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία εγείρει ηθικές προκλήσεις και προβλήματα. Υπάρχει ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (λογοκλοπή), την εξάρτηση από την τεχνολογία και την πιθανή αντικατάσταση της ανθρώπινης επαφής, στην εκπαίδευση μέσω εργαλείων της ΑΙ. Η ηθική ευθύνη των εκπαιδευτικών και των φορέων ανάπτυξης τεχνολογίας είναι κρίσιμη. Μέσω μιας ποιοτικής έρευνας, η οποία περιλαμβάνει ημιδομημένες συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων, η εργασία αναλύει τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σε σχέση με την Καινοτομία στα σχολεία, τα προβλήματα που προκύπτουν, την είσοδο της ΑΙ στην εκπαίδευση και τα ηθικά διλήμματα που αναδεικνύονται. Η μέθοδος ανάλυσης των δεδομένων περιλαμβάνει θεματική ανάλυση, η οποία επιτρέπει την κατηγοριοποίηση και την ερμηνεία των δεδομένων με βάση τα θέματα που αναδύονται από τις συνεντεύξεις.
Αριθμός Εισαγωγής: 014113 cd
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Τεχνητή νοημοσύνη -- Εκπαιδευτικές εφαρμογές -- Ελλάδα; Τεχνητή νοημοσύνη -- Ηθικές απόψεις -- Ελλάδα; Διδασκαλία με βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Καινοτόμα προγράμματα; ΑΙ; Τεχνητή νοημοσύνη; chatGPT; Ηθική ευθύνη; Strong AI; weak AI; AIEd; Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση; Innovative programs; Artificial intelligence; Ethical responsibility; AI in education