Εσωτερικός έλεγχος στον Δημόσιο Τομέα και ειδικότερα στις υπηρεσίες και τις Σχολικές Μονάδες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού - Αθανασέκου, Νεκταρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία διερευνά τις αντιλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη λογοδοσία, τη βελτίωση της απόδοσης και τη διαφάνεια. Η μεθοδολογία της έρευνας αφορούσε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε δείγμα δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών. Η έρευνα αξιολόγησε τις απόψεις των συμμετεχόντων σχετικά με το ρόλο των αξιολογήσεων στην προώθηση της ποιότητας των υπηρεσιών, της αυτοβελτίωσης και της τεχνολογικής υιοθέτησης, ενώ εξέτασε επίσης τις δημογραφικές διαφορές στις αντιλήψεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί τις αξιολογήσεις ως απαραίτητες για τη βελτίωση της λογοδοσίας και των επιδόσεων τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και στην εκπαίδευση. Ωστόσο, επικρατούσαν ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την επάρκεια των πόρων, ειδικά μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ερωτηθέντων και εκείνων με ανώτερα εκπαιδευτικά προσόντα. Διαφορές στις αντιλήψεις σημειώθηκαν επίσης μεταξύ επαγγελματικών ομάδων, με τους ελεύθερους επαγγελματίες να δείχνουν πιο ευνοϊκές απόψεις σε σύγκριση με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς, που ήταν πιο επικριτικοί για τα συστήματα αξιολόγησης. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για σαφέστερα πλαίσια αξιολόγησης, βελτιωμένη εκπαίδευση για τους αξιολογητές και την ενσωμάτωση ανατροφοδότησης από πολλές πηγές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αξιολόγησης.
Internal audit in the Public Sector and specifically in the Services and the School Units of the Ministry of Education, Religious Affairs and Sports
Μ.Δ.Ε. 109
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα -- Διοίκηση και οργάνωση; Ελεγκτική, Εσωτερική; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαφάνεια; Δημόσιος τομέας; Αξιολόγηση εκπαιδευτικών; Λογοδοσία; Βελτίωση απόδοσης; Διαφάνεια; Public sector; Teacher evaluation; Accountability; Performance improvement; Transparency