Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού των Ο.Τ.Α στη διαξαγωγή των εκλογών. Η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων - Βουλευτικές Εκλογές 2023 - Παπαδοπούλου, Ζαμπέτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί ένα συμμετοχικό και εκλογικό μηχανισμό που έχουν στην διάθεση τους οι πολίτες απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η εκτενής ανάλυση της συμμετοχής και της συνδρομής του ανθρώπινου δυναμικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, από την προετοιμασία μέχρι και την ολοκλήρωση τους. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση του τρόπου οργάνωσης των βουλευτικών εκλογών εκ των στελεχών του Δήμου, του συντονισμού τους, του ρόλου και τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Αθηναίων σε αυτές. Σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση του ορισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών της, του ανθρώπινου δυναμικού της και των νόμων που το διέπουν και την ιστορία τους. Η ύπαρξη και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων, τα κοινωνικά πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας, τα απαιτούμενα κριτήρια για την ασφαλή οργάνωση τους, όπως και τους κινδύνους και τις δυσκολίες που ελλοχεύουν τόσο σε τεχνικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θα εξεταστούν στην παρούσα διπλωματική. Θα πραγματοποιηθεί έρευνα με χρήση ερωτηματολογίου με έμφαση στο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Αθηναίων στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2023.
The role of the local autorities "human resources in the conduct of elections. The case of the Municipality of Athens - Parliamentary election 2023"
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Εκλογές; Βουλευτικές εκλογές; εκλογικός νόμος; ψηφοφορία; ανθρώπινο δυναμικό; ΟΤΑ