<<Σπάζοντας τα σύνορα της τάξης>>: Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τους πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές - Μαγκλάρα, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις στρατηγικές που υιοθετούν οι εκπαιδευτικοί για την ενσωμάτωση των μαθητών με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο στο σχολικό περιβάλλον. Μέσα από ποιοτική έρευνα και ημιδομημένες συνεντεύξεις, αναδεικνύονται οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις ανάγκες αυτών των μαθητών, τις προσαρμογές που απαιτούνται στη διδασκαλία, καθώς και οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκριθεί επαρκώς. Τα δεδομένα οργανώθηκαν σε θεματικούς άξονες, ενώ η βιβλιογραφία συνέβαλε στην ερμηνεία και τη σύνδεση των ευρημάτων με ευρύτερα ερευνητικά πλαίσια.Η ανάλυση καταδεικνύει τη σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, της ενίσχυσης της γλωσσικής επάρκειας των μαθητών και της εφαρμογής δραστηριοτήτων που προάγουν τη διαπολιτισμική συνεργασία. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ο ρόλος της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και ειδικών επιστημόνων για τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την ισότητα, την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.
Αριθμός Εισαγωγής: 014090 cd
Keywords: Παιδιά πρόσφυγες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Αφομοίωση (Κοινωνιολογία); Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Πρόσφυγες/μετανάστες μαθητές; Εκπαιδευτικοί; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Refugee/migrant students; Educators; Intercultural education