Η μορφή του Ηρακλή στην Αττική Τραγωδία Τραχίνιαι, Φιλοκτήτης, Άλκηστις, Ηρακλής Μαινόμενος - Κωνσταντακοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διδακτορική διατριβή, πιστεύω ότι ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της θεματολογίας της. Η εμβάθυνση στη μορφή του Ηρακλή μέσα στην αττική τραγωδία απαιτούσε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να φωτιστούν πλήρως όλες οι σχετικές πτυχές γύρω από αυτόν τον εμβληματικό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι αυτή η διατριβή ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της, ιδιαίτερα στην επιλογή του θέματος. Η μορφή του Ηρακλή στην Αττική Τραγωδία είναι ένας εμβληματικός αλλά και πολύπλοκος χαρακτήρας και η μελέτη του απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που απευθύνεται σε κάθε πτυχή —πολιτική, ηθική και κοινωνική. Αναλαμβάνοντας αυτήν την πρόκληση, ένιωσα μεγάλη ευθύνη να φωτίσω τα περίπλοκα στρώματα του χαρακτήρα του Ηρακλή και τη σημασία του μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής λογοτεχνίας και σκέψης. Σε αυτή τη διατριβή, είχα σκοπό να εξερευνήσω όχι μόνο τις θρυλικές πτυχές του Ηρακλή αλλά και να εξετάσω τα βαθιά αξονικά θέματα που προκαλεί η ιστορία του. Αυτά τα θέματα φτάνουν στην καρδιά των κοινωνικών αξιών, των ηθικών διλημμάτων και του πολιτικού πλαισίου του αρχαίου κόσμου, τα οποία ζωντανεύουν τόσο έντονα στις τραγωδίες εκείνης της εποχής. Εμβαθύνοντας σε αυτές τις διαστάσεις, επιδίωξα να ρίξω νέο φως στον Ηρακλή ως κάτι περισσότερο από έναν μυθολογικό ήρωα, αλλά ως σύμβολο μέσω του οποίου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ευρύτερες ανθρώπινες ανησυχίες που παραμένουν επίκαιρες σήμερα. Το ερευνητικό μου ταξίδι σημαδεύτηκε από την πρόκληση της ενασχόλησης με μια εκτενή βιβλιογραφία, πλούσια και ποικίλη σε προοπτική. Ήταν απαραίτητο να προσεγγίσουμε αυτές τις πηγές με επιστημονική αυστηρότητα και ευσυνειδησία, και έτσι κάθε παραπομπή επιλέχθηκε προσεκτικά και αναφέρθηκε σχολαστικά για να υποστηρίξω και να εμπλουτίσω τα επιχειρήματά μου. Τέλος, ελπίζω η παρούσα διδακτορική εργασία να χρησιμεύσει ως μια πρωτότυπη συμβολή στη φιλολογική έρευνα. Εφαρμόζοντας τα ερμηνευτικά εργαλεία της αφηγηματικής επιστήμης σε αυτήν την εμβληματική φιγούρα του Ηρακλή, στόχος μου ήταν να προσφέρω νέες γνώσεις για τον Ηρακλή ως σύνθετο χαρακτήρα και ως πολιτιστικό σύμβολο.
Keywords: Ηρακλής (Μυθολογία); Ηρακλής (ελληνικός μυθολογικός χαρακτήρας); Ήρωες -- Μυθολογία -- Ελλάδα; Μυθολογία, Ελληνική; Ηρακλής; Η φιγούρα του Ηρακλή; Η μορφή του Ηρακλή; Ο χαρακτήρας του Ηρακλή; Ο μύθος του Ηρακλή; Αττική τραγωδία; Hercules; The figure of Hercules; The form of Hercules; The character of Hercules; The myth of Hercules; Attic tragedy