Δίκτυα και συμπράξεις φορέων Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αειφόρο ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης - Ευσταθίου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα εργασία με τίτλο ‘’Δίκτυα και συμπράξεις φορέων πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης για την αειφόρο ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης’’ αποτελεί μια μελέτη για τις δυνατότητες και την δυναμική των Δήμων της χώρας μας, όσον αφορά την άντληση Ευρωπαϊκών πόρων και την συμμετοχή τους σε σχήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του δημότη και παράλληλα υλοποιούν βασικούς στόχους του στρατηγικού τους σχεδιασμού. Σκοπός της εργασίας είναι αφενός η ανάδειξη καλών πρακτικών και δράσεων που υλοποιήθηκαν με επιτυχία και αφετέρου η προβολή των προϋποθέσεων που απαιτούνται προκειμένου κάθε Δήμος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τις ιδιαίτερες οργανωσιακές και λειτουργικές του ανάγκες, να καταστεί ικανός να συμμετέχει σε κοινοπραξίες που δημιουργούν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας και συμβάλλουν στην βιώσιμη, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη για τον Δήμο και την Περιφέρεια, δημιουργώντας δομές και ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα. Η διπλωματική αυτή εργασία αποτελεί μια μελέτη σχετικά με:  Το τι σημαίνει δίκτυο Δημοτικών οργανισμών και για ποιο λόγο είναι απαραίτητες οι συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα, τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας, τους Ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς θεσμούς και τους πολίτες.  Πως κάθε Δημοτικός οργανισμός μπορεί να αναπτύξει το δικό του στρατηγικό σχεδιασμό θέτοντας στόχους με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο Ορίζοντας 2020 και το όραμα της δημοτικής αρχής.  Ποιά οφέλη αποκομίζει ο ίδιος ο οργανισμός και οι δημότες και φυσικά ποιές είναι οι μακροχρόνιες αναπτυξιακές συνθήκες που θα δημιουργηθούν από την συμμετοχή στα εν λόγω δίκτυα. Προκειμένου η εργασία να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο για τον Δημοτικό οργανισμό που ενδιαφέρεται να αναπτύξει στρατηγικού χαρακτήρα συνεργατική δραστηριότητα, ακολουθείται η μεθοδολογία μελέτης περίπτωσης η οποία περιέχει εφαρμοσμένες πρακτικές για την καλύτερη κατανόηση του ζητήματος αναφοράς και όρων στρατηγικής σημασίας όπως η καινοτομία, το όραμα, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ορθή επιλογή στόχων και η μεθοδολογία επίτευξής τους, ο οικονομικός και στρατηγικός σχεδιασμός. Στο πλαίσιο της εργασίας εξετάζονται και παρουσιάζονται τα ευρήματα που προκύπτουν από την έρευνα στο δίκτυο City Plus και συγκεκριμένα την περίπτωση του Δήμου Λουτρακίου -Loutraki Plus.
Networks and partnerships among local authorities for sustainable development and treatment of crisis
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Αειφόρος ανάπτυξη; Στρατηγικός σχεδιασμός; Βιώσιμη ανάπτυξη; Αστική ανανέωση; Τοπική αυτοδιοίκηση; Περιφερειακή ανάπτυξη; Κοινωνική οικονομία; Ανάπτυξη