Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση και τα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών: Σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας - Κουκουβίνου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα ερευνητική εργασία αξιοποιεί μια συγκριτική προσέγγιση μεταξύ των χωρών Ελλάδας και Σουηδίας προκειμένου να αναδείξει το κατά πόσο η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση έχει επιφέρει αλλαγές και τι είδους, στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Μεθοδολογία Για τη διεξαγωγή της έρευνας εστάλησαν ηλεκτρονικά, δομημένα ερωτηματολόγια μέσω google forms στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα (Linkedin), καθώς και σε forums σχετικά με τη δημόσια διοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία. H συλ- λογή δεδομένων διήρκησε έξι ημέρες από 19/2/2025 έως 24/2/2025 σύνολο έξι ημέρες. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με πακέτο στατιστικής ανάλυσης SPSS. Δείγμα Εστάλησαν 30 ερωτηματολόγια στην Ελλάδα και 30 στη Σουηδία. Τελικά απαντήθηκαν 22 από την ελληνική πλευρά και 25 από την πλευρά των Σουηδών. Η πλειοψηφία των ατόμων που απάντησαν ήταν γυναίκες ( 68%)και στις δυο περιπτώσεις, ενώ το 33% ήταν άνδρες. Αποτελέσματα Κατόπιν ανάλυσης των δεδομένων η έρευνα έδειξε πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην χώρα. Κυρίως στο πεδίο της μείωσης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, οι ερωτηθέντες έδει- ξαν πως δε θεωρούν ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα, ε- ντούτοις είναι αισιόδοξοι, ομοίως και στην περίπτωση των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοι- νωνικές ομάδες. Στην περίπτωση της Σουηδίας η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εμ- φανίζει υψηλά ποσοστά ικανοποίησης σχετικά με την καλυτέρευση στην ποιότητα ζωής τους, ε- ντούτοις αναμένουν περισσότερα αποτελέσματα σχετικά με την πρόσβαση της ηλεκτρονικής δια- κυβέρνησης σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
E-Government in public administration and the results on the quality of life of citizens: Comparison between Greece and Sweden
Αρ. Εισ.: 201 cd
Keywords: Διαδίκτυο στη δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση -- Αυτοματισμός; Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση -- Σουηδία; Hλεκτρονική διακυβέρνηση; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Ελλάδα; Σουηδία; DESI; Ποιότητα ζωής; Ε- government; Digital transformation; Greece; Sweden; Quality of life