Γιατί στην Ιδιομορφία του ‘Βυζαντινού’, Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους; (Η Μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού Κράτους τον 4ο αιώνα μ.Χ.) (Θεσμοί – Πολίτευμα) - Μπαλάσκας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Κύριο σκοπό της παρούσας εργασίας αποτελεί η μέσω της σχετικής βιβλιογραφίας και των πηγών, παράθεση των ιστορικών δεδομένων, για να απαντήσουμε στο ερώτημα τι ήταν αυτό που οδήγησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος της εποχής να οδηγηθεί σε μια μετεξέλιξη του, η οποία υπήρξε η ανάδυση του ‘Βυζαντινού Κράτους’ και της ιδιομορφίας του σε όλο του το βίο. Η εργασία θα προβάλει τα δεδομένα που επικρατούσαν στην αυτοκρατορία τη συγκεκριμένη περίοδο, τους κύριους πρωταγωνιστές και τις όποιες αναγκαιότητες για την πρόκληση για αλλαγές και μάλιστα μεγάλης κλίμακας. Στη συνέχεια θα κρίνουμε τις αλλαγές αυτές, εάν υπήρξαν αποτελεσματικές και το στίγμα το οποίο εγχάραξαν στη φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας. Οι πρωταγωνιστές της εποχής αυτής με κύριο το Μ. Κωνσταντίνο και το Διοκλητιανό, θα σκιαγραφηθούν για το ρόλο που διαδραμάτισαν και το έργο τους μέσα από την παράθεση των απόψεων των ιστορικών της σύγχρονής εποχής για να αρθούν, οι όποιες παρεξηγήσεις, σχετικά με την προσωπικότητα τους και την πολιτική τους. Θα περιγράψουμε την ιδιομορφία του Βυζαντινού κράτους και τους παράγοντές που συντέλεσαν στη διαμόρφωσή της δομής του και το τι αυτό πραγματικά αντιπροσώπευε και πώς λειτουργούσε. Στο τέλος θα διατυπωθεί μια συμπερασματική άποψη για το εάν όντως οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες και συνοπτικά θα παρουσιάσουμε τη μορφή που έλαβε η αυτοκρατορία στη μετά Κωνσταντίνου εποχή. Η εργασία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν πλήθος ενοτήτων με τις κυριότερες θεματικές της περιόδου και του αντικειμένου που εξετάζουμε. Το 1ο κεφάλαιο περιλαμβάνει την περίοδο της βασιλείας του Διοκλητιανού και την μεγάλη καμπή με τις μεταρρυθμίσεις του, ως προοίμιο των αλλαγών του Κωνσταντίνου. Το 2ο κεφάλαιο αναφέρεται στην περίοδο από την έναρξη των βασιλικών καθηκόντων του Κωνσταντίνου και τις πρώτες μεγάλες αλλαγές του και τέλος το τρίτο κεφάλαιο εστιάζει στη διαμόρφωση πλέον του ‘Βυζαντινού Κράτους’ και τι πραγματικά αυτό πλέον αντιπροσώπευε.
WHY IN ‘BYZANTIUM’ Earth Roman Empire SINGULARITY? (The Evolution of Roman Empery at 4o century a.C.) (Institutions – Political)
Keywords: Βυζαντινή Αυτοκρατορία; Βυζαντινή Αυτοκρατορία--Πολιτισμός; Βυζαντινή Αυτοκρατορία--Κοινωνικές συνθήκες; Βυζαντινή Αυτοκρατορία--Κοινωνική ζωή και έθιμα; Ρωμαϊκο Κράτος; Μετεξέλιξη; Θεσμοί; Πολίτευμα; Βυζάντιο