Η ανάδυση της Αφρικής ως νέου δρώντα στην παγκόσμια οικονομία. Η περίπτωση της Νιγηρίας και οι κίνδυνοι από την τρομοκρατία. - Κρίκωνας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των πιθανών κινδύνων από την τρομοκρατία για την οικονομική ανάπτυξη της Νιγηρίας. Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται η οικονομία της, αναφέρονται οι προκλήσεις που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει στην προσπάθεια της οικονομικής της ανάπτυξης. Θεωρούμε πως η σημαντικότερη πρόκληση για τη χώρα είναι η τρομοκρατία. Στην συνέχεια ερευνάται η τρομοκρατία στην χώρα και αναγνωρίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι για την οικονομική της ανάπτυξη. Προκειμένου να αναζητηθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την εκπόνηση αυτή της εργασίας έγινε ενδελεχής δευτερογενής έρευνα μέσα από τη μελέτη διαφόρων πηγών, άρθρων, αλλά και βιβλίων της διεθνούς κυρίως βιβλιογραφίας. Παράλληλα αναζητήθηκαν και άλλα δεδομένα, που προήλθαν από διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αλλά και εθνικούς όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία δημιουργήθηκε μία μήτρα κινδύνων, η οποία συντέλεσε στην αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας κάποιων παραγόντων. Διαπιστώσαμε ότι η τρομοκρατία θέτει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση της. Δεδομένου του γεγονότος ότι σύμφωνα με πολλούς οικονομικούς αναλυτές, αλλά και σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, η Νιγηρία πρόκειται στο άμεσο χρονικό διάστημα να αποτελέσει την "οικονομική ατμομηχανή" της Αφρικής, είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τη διεξαγωγής αυτής της εργασίας.
The emergence of Africa as a new actor in the world economy. The case of Nigeria and the risks of terrorism
Keywords: Νιγηρία--Οικονομικές συνθήκες; Νιγηρία--Οικονομική πολιτική; Τρομοκρατία; Οικονομική ανάπτυξη; Νιγηρία; Οικονομική ανάπτυξη; Τρομοκρατία; Διεθνείς οργανισμοί; Αφρική