Παιδαγωγική και διδακτική αντιμετώπιση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών στην κοινή τάξη μέσω της δραματικής τέχνης και του θεατρικού παιχνιδιού - Αστέρη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα μελέτη εξετάζουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης (ΕΑΕΕ) τη συμπεριληπτική δυναμική της Δραματικής Τέχνης και του θεατρικού παιχνιδιού για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία (εεα/αναπηρία) με τη μεθοδολογία της μεικτής διαδοχικής έρευνας. Διερευνούμε, αρχικά, μέσω ερωτηματολογίου που απευθύνεται σε καταρτισμένους εκπαιδευτικούς ΕΑΕΕ, την ενημερότητα, τις απόψεις, στάσεις, ετοιμότητα, εμπόδια και ευκαιρίες για τις τεχνικές της ΔΤΕ και Θεατρικού Παιχνιδιού στην υποστήριξη των μαθητών/μαθητριών με εεα/αναπηρία στην τυπική τάξη. Επιχειρούμε, στη συνέχεια να εμβαθύνουμε στις προκλήσεις και τα εμπόδια που χρειάζεται να αντιπαρέλθουν προκειμένου να εντάξουν πρακτικές ΔΤΕ ως διαφοροποιημένη προσέγγιση στο συνολικό σχέδιο του μαθήματος αλλά και τις ευκαιρίες, τα στηρίγματα που διαθέτουν ή που χρειάζονται ως επαγγελματική ενδυνάμωση, μέσω ομάδας μελέτης που επεξεργάζεται εργαστηριακά ορισμένες από τις ΔΤΕ φόρμες και αναστοχάζεται. Τα προϊόντα της ομάδας μελέτης (διδακτικά σενάρια, ημερολόγια αναστοχασμού, ερωτηματολόγια) ερμηνεύονται, σχολιάζονται ως προς το περιεχόμενό τους και συγκρίνονται με τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας. Την έρευνα παρακολουθεί από την πιλοτική της φάση ως την τελική ερμηνεία ομάδα εστίασης κριτικών φίλων.
Pedagogy and Teaching Methodology to meet Special Educational Needs through Drama in Education and Theater Play in mainstream classes
Keywords: Δραματική τέχνη; Θεατρικό παιχνίδι; Παιδαγωγική ταυτότητα; Μεικτή έρευνα; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Ποσοτική έρευνα; ενταξιακή εκπαίδευση, δραματική τέχνη, θεατρικό παιχνίδι, διδακτική διαφοροποίηση, παιδαγωγική ταυτότητα