Η συμβολή της δραματικής τέχνης στην ένταξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην τυπική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. - Πολίτου, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία έχει θέμα την ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στην τυπική πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της Δραματικής Τέχνης και του Εκπαιδευτικού Δράματος. Συνεπώς, η έρευνα αποσκοπεί στην επιβεβαίωση ή την κατάρριψη της υπόθεσης ότι ένα πρόγραμμα με μικτή ομάδα παιδιών, χρησιμοποιώντας τεχνικές του θεάτρου, είναι ικανό να συμβάλει στη βελτίωση κοινωνικών ή/και ακαδημαϊκών δεξιοτήτων των μαθητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής ή άλλα προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, χρησιμοποιήθηκε, όσον αφορά στη μεθοδολογία, το Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών (Goodman, 1997), το οποίο συμπληρώθηκε από τους δασκάλους των μαθητών για τη συλλογή ποσοτικών δεδομένων. Παράλληλα, η συμμετοχική παρατήρηση ως μέσο συλλογής ποιοτικών δεδομένων, έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη συμπεριφορά των παιδιών στο σχολείο όσο το πρόγραμμα βρισκόταν σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, ήταν αρκετά ενθαρρυντικά για την πειραματική ομάδα. Υπήρξαν αρκετές μεταβολές στις συμπεριφορές των παιδιών και μερικές πολύ σημαντικές, όπως η «Θετική Κοινωνική Συμπεριφορά» που βελτιώθηκε σημαντικά.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Εκπαιδευτικό δράμα; Ένταξη; Τυπική εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Κοινωνικές δεξιότητες; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Εκπαιδευτικό δράμα; Ένταξη; Τυπική εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Κοινωνικές δεξιότητες