Ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την ενσωμάτωση των Ρομά. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης - Καπετανάκου, Σταυρονίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι οι πολιτικές για την ενσωμάτωση των Ρομά. Αρχικά γίνεται μια περιγραφή των γενικών χαρακτηριστικών των Ρομά και μια σύντομη καταγραφή της ιστορικής διαδρομής τους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αναλύεται η έννοια και οι εκφάνσεις του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού, που βιώνουν οι Ρομά μέχρι τις μέρες μας. Ακολούθως γίνεται καταγραφή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενσωμάτωση των Ρομά. Γίνεται αναφορά στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία που αποτελούν τα βασικά χρηματοδοτικά και πολιτικά εργαλεία των κρατών μελών , στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της μείωσης των ανισοτήτων εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ΕΔΕΤ ο οδηγός του ευρωπαϊκού δικτύου EURoma παρέχει χρήσιμες συμβουλές στις τοπικές αρχές για την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων που αφορούν την ενσωμάτωση των Ρομά. Τέλος καταγράφονται πρόσφατα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας ,στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας και της στέγασης, όπου εμφανίζεται σημαντικός και ενισχυμένος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς οι τοπικές αρχές είναι οι θεσμοί που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και πολλές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τους Ρομά λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, λόγω της «εγγύτητας»
European and national policies for the intergration of Roma. The role of the greek local self-government organizations
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κράτος Πρόνοιας; Ρομά; Κοινωνικός Αποκλεισμός; Ευρωπαϊκή Πολιτική; Εθνική Στρατηγική