Κοντάκιο εις τον Άγιο Νικόλαο από τον κώδικα 212 της Πάτμου, φφ. 94-95 - Καββαδία, Αδαμαντία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η εργασία πραγματεύεται τη ζωή, τα θαύματα και την επίγεια ζωή του αγίου Νικολάου Μύρων, συμπεριλαμβανομένης της φιλολογικής ανάλυσης του κοντακίου εις τον άγιο από τον κώδικα 212 της Πάτμου, φφ. 94-95. Πρόκειται για ένα μικρό σε έκταση κοντάκιο αλλά περιεκτικό και χαρακτηριστικό της θεόφιλης παρουσίας του αγίου. Βασική πηγή πληροφοριών για την εκπόνηση της εργασίας αποτέλεσε το Μηναῖον του Δεκεμβρίου, όπου αναφέρονται περιστατικά από την καθημερινή του ασχολία με τα θεία, τα θαύματά του και η θεάρεστη συμπεριφορά του. Γίνεται αναφορά στην εκκλησιαστική ποίηση και υμνογραφία, καθώς και στις πηγές και τη μορφή του κοντακίου. Σχετική μνεία γίνεται και την τιμή των αγίων στην ορθόδοξη παράδοση, όπως και για την τιμή του αγίου Νικολάου από τους πιστούς. Επιπλέον, θα δούμε μια συγκριτική μελέτη του αγίου Νικολάου των Μύρων και του αγίου Νικολάου Επισκόπου Πιναρέων, οι οποίοι πολύ συχνά αποτελούν ένα κοινό πρόσωπο στη συνείδηση του λαού, κι αυτό γιατί κυρίως είχαν το ίδιο όνομα και κατά δεύτερον διότι κατάγονταν και οι δύο από τη Λυκία. Στο κεφάλαιο αυτό, θα δούμε για ποιο λόγο συχνά συγχέονται οι δύο αυτοί άγιοι, με κύρια πηγή το βίβλίο του Gustav Anrich, Hagios Nikolaos. Τέλος, ακολουθεί η νεοελληνική απόδοση του κοντακίου, η μετρική καθώς και η αισθητική ανάλυση του κειμένου.
Keywords: Νικόλαος -- Άγιος, Επίσκοπος Μύρων; Χριστιανοί άγιοι -- Βιογραφία -- Πηγές; Ύμνοι, Ελληνικοί -- Ιστορία και κριτική; Άγιος Νικόλαος; Κοντάκιο; Θαύματα; Υμνογραφία; Anrich; Hagios Nikolaos; Kontakion; Miracles; Hymnography; Anrich