Ο αντίκτυπος των αμυντικών δαπανών στην οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας στις περιόδους πριν και μετά την κρίση εθνικού χρέους (2009-2018) - Κολοκοτρώνης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η σχέση μεταξύ αμυντικών δαπανών και οικονομικής μεγέθυνσης έχει γίνει αντικείμενο μελετών τόσο για την Ελλάδα όσο και για διάφορα κράτη από όλο τον κόσμο. Η τρέχουσα ανάλυση εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ αμυντικών δαπανών και οικονομικής μεγέθυνσης κατά την περίοδο 2008-2018 στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κρίση εθνικού χρέους. Κάθε κράτος προκειμένου να προασπίσει την κυριαρχία του και την εθνική του ακεραιότητα είναι υποχρεωμένο να αφιερώνει ένα σημαντικό μέρος πόρων στην παραγωγή της άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει υπαρκτές ή δυνητικές απειλές. Για την μελέτη αυτή θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος ανάλυση συσχέτισης (correlation) με σκοπό την κατανόηση της σχέσης μεταξύ αμυντικών δαπανών και οικονομικής μεγέθυνσης καθώς και τη σχέση με το χρέος. Ο σκοπός της μελέτης είναι να αποδειχθεί αν υπάρχει αιτιώδεις συνάφεια των αμυντικών δαπανών και της οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας κατά τα έτη 2008-2018. Συμπερασματικά, η κατάληξη είναι ο αμυδρός αρνητικός αντίκτυπος των αμυντικών δαπανών στην οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας.
The impact of military expenditure in financial growth of Greece for the time period before and after the sovereign debt crisis (2009-2018)
Keywords: Άμυνα--Ελλάδα; Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Αμυντικές δαπάνες; Κρίση; Οικονομικά; Ελλάδα