Ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας και η μετάβαση σε οικονομία ολιγοπωλιακών κλάδων - Μαντινιώτης, Θεοχάρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία έχει ως βασικό στόχο, να μελετήσει, να συγκεντρώσει στοιχεία και να αναδείξει δύο φαινόμενα τα οποία κατά τον γράφοντα λαμβάνουν χώρα στην ελληνική οικονομία. Το πρώτο φαινόμενο είναι η δημιουργία ολιγοπωλιακών κλάδων και το δεύτερο, η απότομη αύξηση της δραστηριοποίησης πολυεθνικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων, σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Για την ανάλυση των δύο φαινομένων, αξιοποιήθηκαν διαθέσιμα στοιχεία από όλους τους φορείς (ΕΛΣΤΑΤ, ΓΕΜΗ, Επιμελητήρια, Τράπεζες κτλ) αρχικά για να παρουσιαστούν επίσημα στοιχεία σχετικά με το αν τα φαινόμενα αυτά λαμβάνουν όντως χώρα εντός της ελληνικής οικονομίας. Η ανάλυση των διαφόρων κλάδων (τραπεζικός, τουριστικός, τηλεπικοινωνίες κ.ά.) που υλοποιήθηκε στο βασικό μέρος της εργασίας, αναδεικνύει πως και τα δύο φαινόμενα είναι υπαρκτά και μάλιστα η ένταση της εμφάνισης τους αυξάνεται με το πέρασμα των ετών, σε σύμπλευση με όσα λαμβάνουν χώρα και στον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο. Στην συνέχεια, συλλέχθηκαν ποιοτικά στοιχεία από μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας , με την μορφή στοχευμένου ερωτηματολογίου. Τα ευρήματα του ερωτηματολογίου, δείχνουν πως οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, κατανοούν την ύπαρξη της ως άνω κατάστασης, την οποία και κρίνουν αρνητικά καθώς τους δημιουργεί αμφιβολίες για την επιβίωση τους έναντι του ανταγωνισμού. Για την περαιτέρω ανάλυση των απαντήσεων του ερωτηματολογίου, οι επιχειρήσεις ταξινομήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες με βάση τα ποιοτικά και δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να αξιολογηθεί το κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τις απαντήσεις που δόθηκαν. Η ανάλυση, έγινε με την χρήση του εργαλείου IBM SPSS Statistics. Από τους ελέγχους που έγιναν με το εργαλείο στατιστικής, έγινε αντιληπτό πως δεν υπάρχει ισχυρή συσχέτιση των απαντήσεων που συλλέχθηκαν με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες με τις απαντήσεις που έδωσαν δείχνουν να έχουν κοινή αντίληψη της σημερινής οικονομικής κατάστασης και κοινές ανησυχίες, εκλαμβάνοντας τα παραπάνω φαινόμενα ως κάτι αρνητικό για το μέλλον της δραστηριότητας τους
The dehellenization of the Greek economy and the transition to an oligopolistic economy
Μ.Δ.Ε. 28
Keywords: Ολιγοπώλιο; Αφελληνισμός; Ολιγοπώλιο; Εξαγορά; Συγχώνευση; Αφελληνισμός; Oligopoly; Dehellenization; Merge; Acquisition