Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στην Ευρώπη - Τσολάκης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει θέμα την “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα”. Σκοπός της εργασίας είναι να καταγραφεί και να μελετηθεί η κατάσταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με τη δημιουργία διάφορων δεικτών τεχνολογίας, χρήσης του Internet και οικονομικής ευμάρειας από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης και να διαπιστώσουμε, αν υπάρχει αντιστοιχία με τους δείκτες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που παρέχει κάθε κράτος στους πολίτες του. Κεντρικό ερώτημα αποτελεί, πως είναι σήμερα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Τι είδους υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες, αν αξιοποιούνται και αν το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας παίζει ρόλο στην ηλεκτρονική ανάπτυξη και διακυβέρνηση κάθε κράτους αντίστοιχα. Η εργασία αυτή χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη:  Στο πρώτο, γίνεται ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και των προγραμμάτων, που «τρέχουν» στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Δηλαδή τι υπηρεσίες παρέχονται στους πολίτες και αν αξιοποιούνται από αυτούς.  Στο δεύτερο και ουσιαστικότερο μέρος της εργασίας, επιχειρείται η σύνδεση των εφαρμογών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των οικονομικών μεγεθών ή δεικτών για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για να επιτευχθεί αυτό, υπολογίζεται ένα σύνολο δεικτών (17) για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δείκτες αφορούν στην εξοικείωση, που έχουν οι πολίτες με την τεχνολογία, το διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές αγορές, την οικονομική τους κατάσταση και τέλος τις ηλεκτρονικές παροχές διακυβέρνησης, που παρέχει κάθε κράτος. Μέσω αυτών των δεικτών και με ανάλογη μελέτη εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για το αν οι δείκτες αυτοί συμβαδίζουν με το επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κάθε κράτους αντίστοιχα.
Electronic Governance and Electronic Services in Europe
Keywords: Διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση--Ευρώπη; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ηλεκτρονικές υπηρεσίες; Ευρώπη