Η Δημόσια Διαβούλευση ως εργαλείο προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας στις πόλεις: μια διερεύνηση στους πολίτες του Δήμου Ξάνθης. - Μπαζδάνη, Στέλλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καταστροφή του φυσικού τοπίου, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις σύγχρονες κοινωνίες. Λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες πολιτικές που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά διατυπώνουν ποικίλες απόψεις. Πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι συζητήσεις και να δεσμευτεί η κοινωνία σε πολιτικές που είναι ευνοϊκές για το περιβάλλον; Η δημόσια διαβούλευση και ο συμμετοχικός σχεδιασμός μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να διερευνήσει την εφαρμογή της διαβούλευσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα και συγκεκριμένα στην εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας σε επίπεδο δήμων. Το κεντρικό ερώτημα εστιάζει στο αν και κατά πόσο η δημόσια διαβούλευση συμβάλει στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και κατόπιν στη διεκδίκηση κυκλικών λύσεων σε τοπικό επίπεδο. Θα γίνει προσπάθεια να απαντηθεί τόσο βιβλιογραφικά όσο και ερευνητικά, με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων σε δημότες της Ξάνθης. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται με περιγραφική μέθοδο και εξάγονται συμπεράσματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σφυγμομέτρηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι δημότες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αλλαγές. Εν ολίγοις, διαπιστώνεται η θετική στάση των περισσότερων πολιτών σχετικά με το θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης και το κυκλικό μοντέλο οικονομίας και η διάθεσή τους να συμμετέχουν στον σχετικό σχεδιασμό. Ωστόσο, μέσα από τα αντίστοιχα ερωτήματα διαφαίνεται η ανεπάρκεια των υφιστάμενων πολιτικών και η απουσία ουσιαστικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση.
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Περιβαλλοντική πολιτική; Δημόσια διαβούλευση; κυκλική οικονομία; κυκλικές πόλεις; έξυπνες πόλεις