Η συμβολή της Σχολικής Ηγεσίας στην Επαγγελματική Ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών της Προσχολικής Εκπαίδευσης. Διερεύνηση των απόψεων των Προϊσταμένων Προσχολικής Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας - Τσουμπού, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία επιχειρούμε να διερευνήσουμε και να καταγράψουμε τις αντιλήψεις των Προϊσταμένων σχολικών μονάδων Προσχολικής Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας αναφορικά με τη συμβολή τους και τον ρόλο τους ως σχολικοί ηγέτες στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη σχολική τους μονάδα. Ο ρόλος του σχολικού διευθυντή – προϊσταμένου στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού αποτελεί έναν κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και πρωταρχικό στόχο του διευθυντή- ηγέτη (Day, 2003: 24-25). Διαμορφώθηκαν τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα τα οποία αφορούν: (α) τη νοηματοδότηση των Προϊσταμένων Προσχολικής Εκπαίδευσης αναφορικά με την έννοια της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, (β) τους τρόπους με τους οποίους συμβάλουν στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας και (γ) την άποψή τους για το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν θετικά/αρνητικά την προσπάθειά τους να προωθήσουν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Πραγματοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος και συγκεκριμένα το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης. Το δείγμα αφορούσε 12 Προϊσταμένες Προσχολικής Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας. Τα κυριότερα συμπεράσματα αντλήθηκαν, αρχικά, από τις αντιλήψεις των Προϊσταμένων σχετικά με την έννοια της επαγγελματικής ανάπτυξης, την αναγκαιότητά της και τη σύνδεσή της με την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου. Όσον αφορά τον ρόλο τους, αναγνωρίζουν την καθοριστική συμβολή τους στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας, για αυτό προσπαθούν να οργανώνουν επιμορφωτικές δράσεις, να παρακινούν και να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών τους σε επιμορφώσεις, να προωθούν την καινοτομία, τη σχολική δικτύωση και να ενισχύουν την εξωστρέφεια του σχολείου τους. Επίσης, θεωρούν τη δημιουργία θετικού, συνεργατικού σχολικού κλίματος ως τον κύριο παράγοντα προώθησης της επαγγελματικής ανάπτυξης των μελών του σχολικού οργανισμού. Ταυτόχρονα όμως, οι Προϊσταμένες επισημαίνουν ότι περιορίζονται αισθητά από τον μεγάλο φόρτο εργασίας, την έλλειψη χρόνου, τους ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους, την έλλειψη υποδομών, τη γραφειοκρατική και συγκεντρωτική δομή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, το υψηλό κόστος των δραστηριοτήτων επαγγελματικής ανάπτυξης και την απουσία ποιοτικών επιμορφωτικών προγραμμάτων τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για διευθυντές-προϊσταμένους.
Αριθμός Εισαγωγής: 013485 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική ανάπτυξη; Επιμόρφωση; Σχολικός ηγέτης; Προσχολική εκπαίδευση; Professional development; Teacher training; School leader; Preschool education