Ανάπτυξη και Καινοτομία μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία : Ποσοτική Έρευνα για τις Αντιλήψεις των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Τζιβόγλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σε μία εποχή βαθιάς και πολυδιάστατης κρίσης ανάπτυξης, όχι μόνο οικονομικής εξαιτίας του παγκόσμιου κύματος πληθωρισμού αλλά και κρίσης πανδημικής, ενεργειακής, δημογραφικής, ηθικών αξιών, οικολογικής και βαθύτατα κοινωνικής και ανθρωπιστικής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία , μίας γενικής κρίσης ανάπτυξης που υποδηλώνει και την κρίση των σύγχρονων κοινωνιών, ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, εμπερικλείοντας την Αειφορία , μία έννοια δυναμική , διεπιστημονική πολυδιάστατή και τελικά …ζητούμενη που νοηματοδοτεί την Εκπαίδευση αλλά και αναδεικνύει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του εστιάζοντας σε μία περισσότερο ανθρωπογεωγραφική προσέγγιση. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους αυριανούς πολίτες, η προσέγγιση της Αειφορίας μέσα από κατάλληλα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση της Κοινωνίας του Αύριο στοχεύοντας σε μία κοινωνία που όχι απλά αλλάζει συμπεριφορά αποκτώντας υψηλότερη περιβαλλοντική συνείδηση αλλά δρα στη δημόσια ζωή με κριτική σκέψη και ανάληψή ευθυνών. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των Αντιλήψεων των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( ΠΕ60) σχετικά με το πως συσχετίζουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία με την Ανάπτυξη και την Καινοτομία. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του κλειστού τύπου ερωτηματολογίου συμμετείχαν 120 εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγοί από 100 δημόσια Νηπιαγωγεία της Αττικής. Η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότεροι Εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβαθύνει τόσο στην διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της Αειφορίας, της παραγωγής και της παγκοσμιοποίησης αλλά εστιάζουν κυρίως στις άλλες δυο διαστάσεις της αειφορίας, περιβαλλοντική και κοινωνική. Οι εκπαιδευτικοί ενστερνίζονται την σημαντικότητα και συμβολή της Ε.ΠΑ και τη συσχετίζουν με την κοινωνική καινοτομία αλλά φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να μην έχουν εμβαθύνει στην προσέγγιση της έννοιας της Αειφορίας σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο στην σχολική τους τάξη, παρόλο που γνωρίζουν τα περισσότερα χαρακτηριστικά του αειφόρου σχολείου.
Αριθμός Εισαγωγής: 013461 cd
Keywords: Περιβαλλοντική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Περιβαλλοντική εκπαίδευση -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα; Αειφόρος ανάπτυξη -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα; Παιδιά και περιβάλλον -- Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη -- Επίδραση της εκπαίδευσης στην -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Περιβαλλοντική Εκπαίδευση; Ανάπτυξη; Καινοτομία; Αειφορία; Environmental education; Development; Innovation; Sustainability