Η μεταβλητότητα του γενικού δείκτη χρηματιστηρίου αθηνών α.ε. (χα.α) και οι μακροοικονομικοί παράγοντες που την επηρεάζουν - Κοτταρά, Κωνσταντίνα Δ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το επιστημονικό αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η μοντελοποίηση της μεταβλητότητας των αποδόσεων αξιογράφων και η αποσύνθεσή της σε δύο συστατικά. Ένα νέο υποδειγμα μεταβλητότητας, το Spline-GARCH Model, προβαίνει σε πολλαπλασιαστική αποσύνθεση της υπό συνθήκη διακύμανσης σε ένα μακροπρόθεσμο και σε ένα βραχυπρόθεσμο συστατικό. Κατόπιν της συλλογής δεδομένων για τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη ΧΑ.Α εκτιμάται το μακροχρόνιο συστατικό διακύμανσης. Ακολουθεί εκτίμηση πολυμεταβλητού υποδείγματος και επιχειρείται να εντοπιστεί σχέση αιτιότητας μεταξύ της διακύμανσης των αποδόσεων του Γενικού Δείκτη ΧΑ.Α και επιλεγμένων μακροοικονομικών μεταβλητών. Προσδιορίζονται οι μακροοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβλητότητα των αποδόσεων του Γενικού Δείκτη ΧΑ.Α και σχολιάζονται τα αποτελέσματα.
Μ.Δ.Ε. 98
Keywords: Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών; Χρεόγραφα; Χρηματιστήριο Αθηνών; Δείκτες τιμών; Μεταβλητότητα; Αξιόγραφα