Αξιολόγηση αποτελέσματος των πολιτικών απασχόλησης στην Ελλάδα: Η περίπτωση του ειδικού διετούς προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής - Κουρομιχελάκη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται το θέμα της «Αξιολόγησης αποτελέσματος των πολιτικών απασχόλησης στην Ελλάδα: Η περίπτωση του ειδικού διετούς προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής». Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται το ζήτημα της ανεργίας, όπου μετά τον ορισμό, παρατίθενται τα είδη ανεργίας, ενώ ακολούθως γίνεται αναφορά για ενεργητικές και παθητικές πολιτικές απασχόλησης. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η αξιολόγηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, τόσο για τους ίδιους τους ωφελούμενους, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας ευρύτερα. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναφερόμαστε στο ειδικό διετές πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών, που λειτούργησε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2012, όπου παρουσιάζονται οι ωφελούμενοι του προγράμματος, οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτό καθώς και οι δεσμεύσεις που αναλάμβαναν οι επιχειρήσεις προκειμένου να συνεχίσουν να επιδοτούνται. Στο τέταρτο κεφάλαιο, αναφέρεται η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ενώ ακολούθως παρατίθεται η επίδραση που άσκησε το πρόγραμμα στα ποσοστά ανεργίας, καθώς παρατίθενται τα ποσοστά της ανεργίας για το 2011 και 2012 και γίνεται μια σύγκριση. Στο κεφάλαιο 6, όπου είναι και το ερευνητικό μέρος της εργασίας, γίνεται ανάλυση ερωτηματολογίου σε πενήντα επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Στο ερωτηματολόγιο εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του προγράμματος τόσο για τις ίδιες όσο και για τους εργαζόμενους, το αν ήταν αναγκαίο, αν οι επιχειρήσεις αυτές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη θέση εργασίας που δημιουργήθηκε κτλ.
Assessment of the impact of employment policies in Greece: The case of the special two-year employment subsidy program in the Region of Attica
Keywords: Απασχόληση--Ελλάδα; Ανεργία--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Πολιτικές απασχόλησης; Περιφέρεια Αττικής; Επιδότηση