Οι αντιλήψεις των γονέων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό. Η περιπτωσιακή μελέτη του Δημοτικού σχολείου της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής - Σωτηρόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να καταγράψει τις αντιλήψεις των γονέων για το πώς εννοούν την παροχή αποτελεσματικής Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό. Να αποτυπωθούν οι απόψεις τους και να κατανοηθούν οι προτεραιότητες τους σχετικά με τη Φυσική Αγωγή. Αρχικά, έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τη σχολική Φ.Α. τόσο σε διεθνές όσο κυρίως σε εγχώριο επίπεδο, καταγραφή σημαντικών παραγόντων στην αποτελεσματικότητα του μαθήματος και ανάλυση του ρόλου των γονέων. Το δείγμα αποτέλεσαν οι γονείς της τρίτης και τέταρτης τάξης του ιδιωτικού σχολείου της ‘’Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής’’ με τη μορφή συμπλήρωσης δομημένου ερωτηματολογίου το οποίο αποτελούνταν από κλειστού τύπου ερωτήσεις και μία ανοικτού τύπου. Τα αποτελέσματα κατέγραψαν ότι οι απόψεις των γονέων συγκλίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με εκείνες των εκπαιδευτικών και μαθητών που αποδίδει η διεθνής βιβλιογραφία. Η ασφάλεια και η επικοινωνιακή ικανότητα του εκπαιδευτικού συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό (98,2%) ως παράγοντες αποτελεσματικότητας της Φ.Α. Αντίθετα, πάνω από τους μισούς (52,4%) δεν πιστεύουν ότι η μεγιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα. To υψηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων επιζητά συνεχή εξέλιξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (p=0,005) ενώ οι γονείς θεωρούν ότι η οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων εκτός σχολικού ωραρίου από το σχολείο είναι πιο σημαντικές από τις διακρίσεις του σχολείου σε αθλητικό επίπεδο (p=0,000). Επίσης φαίνεται ότι οι γονείς των κοριτσιών και των δύο φύλων πιστεύουν περισσότερο στην αξία της ίσης συμμετοχής των παιδιών στο σχολείο (p=0,001) από τους γονείς των αγοριών. Τέλος, οι γονείς σε μεγάλο ποσοστό (85,3%) ομολογούν ότι η ποιότητα της Φ.Α. στο συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την γνώμη που έχουν για το σχολείο.
Parents ' perceptions about improving the effectiveness of physical education in primary school. The case study of primary school of Erasmeiou Greek German School
Keywords: Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Μελέτη και διδασκαλία (πρωτοβάθμια); Physical education and training - Study and teaching (elementary); Αποτελεσματική διδασκαλία; Σχολική Φυσική Αγωγή; Γονείς; Effective teaching; School Physical Education; Parents