Κοινωνική οικονομία και ψυχικά ασθενείς: η περίπτωση του ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο - Γιώτα, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η κοινωνική οικονομία και οι ψυχικά. Διακρίνεται δε αυτή σε δύο μέρη. Στο πρώτο εκτίθενται θεωρητικές προσεγγίσεις σχετικές με τον ορισμό, τους στόχους και τις αρχές που διέπουν την κοινωνική οικονομία. Κατόπιν, διερευνάται η σχέση κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Παρουσιάζονται, στη συνέχεια, οι κοινωνικές επιχειρήσεις του τρίτου τομέα, τα χαρακτηριστικά τους και αποτυπώνεται η περίπτωση της Ελλάδας. Σε ξεχωριστό κεφάλαιο, εκτίθεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, όπου αναλύεται το πλαίσιο αυτής, διερευνάται η έννοια της ψυχικής υγείας, ο τρόπος οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ. Στο δεύτερο μέρος, εκτίθεται η έρευνα που αφορά το ΚοιΣΠΕ. Σκοπός της είναι η διερεύνηση του κατά πόσον και εάν ο λεγόμενο τρίτος τομέας συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση, την επανένταξη στον εργασιακό χώρο και εν γένει στο κοινωνικό σύνολο των ψυχικά νοσούντων. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η συνέντευξη, από άτομα που συνεργάστηκαν με το ΚοιΣΠΕ, και η εξέταση της ποιοτικής συλλογής δεδομένων. Από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι ο ρόλος του ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο είναι σημαντικός επειδή βοηθά όσους αποθεραπεύονται να διατηρήσουν το επίδομά τους και να σταθεροποιήσουν την ψυχική τους υγεία.
Social economy and mentally ill people: the case of Koispe Iliotropio
Keywords: Επιχειρηματικότητα; Στρατηγικός σχεδιασμός--Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρήσεις--Διοίκηση και οργάνωση; Κοινωνική οικονομία; Ψυχικά ασθενείς; Έπανένταξη