Διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας σε παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών - Ορφανού, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Στην παρούσα εργασία διερευνώνται οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 6-13 χρόνων όπως τις περιγράφουν οι μητέρες των παιδιών αυτών. Μέσω αυτού του ερευνητικού υλικού, εξήχθησαν ορισμένα συμπεράσματα χρήσιμα πιστεύω για την ανάδειξη επιμέρους ερευνητικών διαστάσεων αλλά και την συνειδητοποίηση τόσο του μεγέθους του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, όσο και της αναγκαιότητας αφύπνιση ς όλων είτε ως μονάδες είτε συλλογικά. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται το Θεωρητικό Πλαίσιο του θέματος, όπου ορίζεται η νόσος της παιδικής παχυσαρκίας, γίνεται η κλινική της ταξινόμηση, καταγράφεται η αιτιοπαθογένειά και οι επιπλοκές της. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η θεραπευτική αντιμετώπιση, ορίζεται η έwοια, το περιεχόμενο και η σημαντικότητα του ρόλου της Παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, της οικογένειας, του διαιτολόγου και του παιδιάτρου στην καταπολέμηση του προβλήματος. Επισημαίνεται η σημασία της πρόληψης καθώς και παρεμβάσεις φορέων που έχουν ή πρέπει να γίνουν. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας περιγράφεται η Μεθοδολογία διεξαγωγής της έρευνας, ο σκοπός και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τα ερευνητικά ερωτήματα, οι άξονες των συνεντεύξεων. Στο τρίτο μέρος γίνεται η παρουσίαση των Αποτελεσμάτων και η παρουσίαση των Συμπερασμάτων. Η εργασία ολοκληρώνεται με την διατύπωση προτάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων που αφορούν στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 009777
Keywords: Παιδιά -- Διατροφή; Παχυσαρκία στα παιδιά; Παχυσαρκία; Παιδί; Διατροφικές συνήθειες; Σωματική δραστηριότητα