Παιδική - εφηβική Παχυσαρκία: προδιαθέσιμοι παράγοντες, διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές, επιδράσεις δημογραφικών παραγόντων του Δείκτη Μάζας Σώματος. - Χρονά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα προς διερεύνηση για τους κλινικούς διαιτολόγους. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές δεν περιορίζονται στην απλή καταγραφή των ποσοστών των παιδιών και εφήβων που νοσούν αλλά, εστιάζουν και στη μελέτη των προδιαθέσιμων παραγόντων και τη μελέτη της επιρροής που ασκούν διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές αλλά και μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες στο βάρος των παιδιών και των εφήβων. Η παρούσα εργασία ως σκοπό έχει την παράθεση της πρότερης βιβλιογραφίας πάνω στο ζήτημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας με ταυτόχρονη εμπειρική διερεύνηση της επιρροής που ασκεί η διατροφική συμπεριφορά τους και οι καθημερινές και οικογενειακές τους συνήθειες στη διαμόρφωση του βάρους τους μέσω στατιστικής έρευνας με ερωτηματολόγια. Ευρήματα μας καταδεικνύουν χαμηλή συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών και εφήβων του επιλεγόμενου δείγματος με τους περισσότερους εξεταζόμενους εξωγενείς παράγοντες, παράλληλα όμως παρουσίασαν σημαντική σχέση εξάρτησης του βάρους των παιδιών, τη συχνότητα κατανάλωσης σκουπιδοτροφών και τον τρόπο ζωής τους. Επιπλέον το φύλο αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας επιρροής για το βάρος με τα αγόρια να τείνουν περισσότερο από τα κορίτσια προς την παχυσαρκία.
Keywords: Παιδιά - διατροφή; Παχυσαρκία, Παιδική; Παχυσαρκία - Έφηβοι; Παιδική-εφηβική παχυσαρκία; Ελληνικός πληθυσμός; Στατιστική ανάλυση; Child-Adolescent obesity; Greek population; Statistical analysis