Η ανάδειξη της Σερβίας σε περιφερειακό κόμβο της κινεζικής πολιτικής - Θεοφάνης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η προσέγγιση Κίνας και Σερβίας, στα πλαίσια του παγκόσμιου αναπτυξιακού οράματος της πρώτης. Η κομβική θέση της Σερβίας στα φιλόδοξα κινεζικά σχέδια, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν εστιάσει κανείς στις ιδιαιτερότητες που κάνουν τον Aleksandar Vucic ιδανικό συνεργάτη της αναδυόμενης υπερδύναμης. Ο πρόεδρος της Σερβίας την τελευταία δεκαετία, βασιζόμενος στη χαρισματική επικοινωνιακή του ικανότητα, συσσωρεύει δύναμη και κυβερνά με συνεχώς εντονότερη αυταρχική διάθεση. Ο έλεγχος της πλειοψηφίας των Μ.Μ.Ε, η έλλειψη κράτους δικαίου και φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας δημιούργησαν ένα καθεστώς σταθεροκρατίας. Η κινεζική δραστηριότητα στη Σερβία επικεντρώνεται στις μεταφορές, τις υποδομές, την ενέργεια και τα τεχνολογικά προϊόντα. Η απουσία κριτηρίων που αντανακλούν τα ιδεώδη της Ε.Ε στη συνεργασία Σερβίας και Κίνας γεννά κινδύνους για τη μακροοικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως ήδη έχει διαπιστωθεί. Τέλος, αναλύεται η ευεργετική συνεισφορά της διαχείρισης της πανδημίας για το Vucic και την προώθηση της σινοσερβικής φιλίας και συνεργασίας.
The emergence of Serbia as a regional node of Chinese policy
Keywords: Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Εμπορικές συμβάσεις; Σερβία-Εξωτερικές σχέσεις--Κίνα; Κίνα-Εξωτερικές σχέσεις--Σερβία; Aleksandar Vucic; Σερβία; Κίνα; πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος»; Σταθεροκρατία; Ανταγωνιστικός αυταρχισμός; Πανδημία πληροφοριών; Διπλωματία μάσκας; Διπλωματία εμβολίου