Εναλλακτικές μορφές απασχόλησης και δια βίου μάθηση - Χονδρός, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία - μελέτη θα επιχειρήσει να ιστορίσει το πλαίσιο των τεσσάρων βιομηχανικών επαναστάσεων από την οπτική των εργασιακών συνθηκών, μεταβολών και σχέσεων που αυτές δημιούργησαν και αφορούν το απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό. Θα δοθεί έμφαση στην 4η επανάσταση που την αρχή της βιώνει η ανθρωπότητα αναλύοντας την μετάβαση της απασχόλησης στην ψηφιακή εποχή. Την μετάβαση από την εργασία στην απασχόληση και από την απασχολησιμότητα στην τεχνολογική ανεργία σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις και την βιβλιογραφία καθώς και μια σειρά από έγκριτα άρθρα. Ταυτόχρονα θα αποτυπωθούν ομαδοποιημένα οι νέες μορφές εργασίας και απασχόλησης σε σχέση με το συνολικό, μεταρυθμιστικό, ψηφιακό πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και η σταδιακή μετάβαση προς τον Ψηφιακό Καπιταλισμό μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Θα παρουσιαστούν σαφείς βιβλιογραφικές προεκτάσεις και θέσεις ειδικών σε αυτό που καλείτε «κίνδυνος ψηφιακού ολοκληρωτισμού» καθώς και στην έννοια του Υπερανθρωπισμού ως τρόπου βιονικής ψηφιοποίησης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα θα εξεταστεί και η εκπαιδευτική ατζέντα μέσω των προγραμμάτων εκπαίδευσης της εικονιστικής και επαυξημένης πραγματικότητας του νέου διαδικτυακού κόσμου. Θα εξεταστεί επίσης το πλαίσιο υποδόριου και ολιστικού ελέγχου του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της νανοτεχνολογίας και της βιονικής αναβάθμισης των εργαζομένων καθώς και τα ζητήματα ελευθερίας του απασχολούμενου ανθρώπου που προκύπτουν σε παγκόσμια κλίμακα από τις νέες τεχνολογίες. Αφού διερευνηθεί η φουτουριστική, εργασιακή ατζέντα και οι τρέχουσες, εφαρμογές της παγκοσμιοποίησης, θα επιχειρηθεί να στοιχειοθετηθεί μια εναλλακτική πρόταση εκτός παγκοσμιοποιημένου πλαισίου. Θα παρουσιαστεί μια πρόταση ήπιας ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσα από εναλλακτικές μορφές απασχόλησης που διαδρούν με την τεχνολογία μη συγκεντρωτικά. Θα εξεταστεί έτσι η αυτοπαραγωγική, ποιοτική αντικατάσταση των αγορών μέσω ενός σύγχρονου μοντέλου αυτάρκειας, πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής προϊόντων σε μικρή και τοπική κλίμακα που χρησιμοποιεί αλλά δεν χρησιμοποιείται από την τεχνολογία. Θα στοιχειοθετηθεί με επιχειρήματα ο στόχος της επιστροφής των μέσων παραγωγής στην κοινότητα ως πολιτειακό και κοινωνικό φαινόμενο καθώς και η ανάγκη ένταξης της δια βίου μάθησης σε αυτή. Μια σύγχρονη επιστροφή των μέσων παραγωγής στους κοινοτιζόμενους - «νέους χωρικούς» και στους τεχνίτες που τα απώλεσαν με την 1η Βιομηχανική επανάσταση από τους αστούς. Τέλος θα γίνει μια προσπάθεια χαρτογράφησης των σύγχρονων κοινοτικών οντοτήτων και θα επιχειρηθεί να ορισθεί η έννοια του κοινοτισμού βάση βιβλιογραφίας. Συγκεκριμένα των τριών πολιτειακών κοινοτισμών δίνοντας έμφαση στον κλασικό, δημοκρατικό, ελληνικό κοινοτισμό και στις ιδιαίτερες και εναλλακτικές λύσεις απασχολησιμότητας του. Ταυτόχρονα θα διερευνηθεί και η εργασιακή έννοια του νομαδισμού και στα ψηφιακά αλλά και στα παραδοσιακά πρότυπα με μια συγκριτική διάθεση με παρονομαστή τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες ελευθερίες και αξίες. Στο ερευνητικό πλαίσιο θα παρουσιαστεί μια ημιδομημένη συνέντευξη με ένα συμπυκνωμένο, σχετικό ερωτηματολόγιο για θα εκτιμηθούν οι σκέψεις, οι αναζητήσεις, οι αμφισβητήσεις και οι προβληματισμοί δέκα, διαφορετικών, νέων ανθρώπων που εισέρχονται στο επαγγελματικό τερέν του εργασιακού μέλλοντος. Θα αναλυθεί το δειγματοληπτικό αποτέλεσμα των συνεντεύξεων και θα αποτυπωθούν να ερευνητικά συμπεράσματα προσπαθώντας να δοθούν πραγματικές, εναλλακτικές λύσεις απασχολησιμότητας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013666 cd
Keywords: Απασχόληση (Οικονομική θεωρία); Ωράριο εργασίας, Ευέλικτο; Βιομηχανικές σχέσεις; Εργασία και εργαζόμενοι; Εργασία -- Κοινωνικές απόψεις; Πολιτική εργατικού δυναμικού; Καπιταλισμός; Παγκοσμιοποίηση; Επαυξημένη πραγματικότητα; Τεχνολογική ανεργία; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση; Εναλλακτικές μορφές απασχόλησης; Τεχνολογική ανεργία; Ψηφιακός καπιταλισμός; Τεχνητή νοημοσύνη; Εικονιστική και επαυξημένη πραγματικότητα; Βιονική αναβάθμιση εργαζομένων; Κοινοτική αυτάρκεια; Δια βίου μάθηση; Alternative forms of employment; Technological unemployment; Digital capitalism; Artificial intelligence; Figurative and augmented reality; Bionic upgrading of workers; Community self-sufficiency; Lifelong learning