Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Μαθηματικά (Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού) - Κλη, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία διερευνά τις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Μαθηματικών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του δημοτικού. Στόχος της έρευνας είναι η αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων σπουδών, στη βάση της σύγκρισης μεταξύ της επιδιωκόμενης μορφής από τους κατασκευαστές τους και της προσλαμβανόμενης μορφής από τους εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρείται η καταγραφή των βασικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τα νέα Π.Σ. και ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίζονται αυτά τα στοιχεία από τους εκπαιδευτικούς. Ακόμα, αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα και οι λειτουργικές αδυναμίες που εντοπίστηκαν στα νέα Π.Σ. αλλά και οι δυσκολίες που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την εφαρμογή τους. Τέλος, καταγράφονται οι προτάσεις των εκπαιδευτικών για βελτίωση των νέων προγραμμάτων σπουδών. Η έρευνα αποτυπώνει τις απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρότυπων και πειραματικών σχολείων όπου και εφαρμόστηκε πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών των Μαθηματικών κατά το διδακτικό έτος 2021-2022. Πρόκειται για μία ποιοτική έρευνα, όπου μέσο συλλογής των δεδομένων είναι η συνέντευξη. Δείγμα αποτέλεσαν έξι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ως βασικά στοιχεία του νέου Π.Σ. τη μαθητοκεντρική του κατεύθυνση, την προετοιμασία μαθητών-πολιτών του 21ου αιώνα, τον λειτουργικό εγγραμματισμό τους και την οργανική ενσωμάτωση των ΤΠΕ. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ως πλεονεκτήματα των νέων Π.Σ. την σαφήνεια με την οποία είναι διατυπωμένα τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, τη συμπεριληπτική φιλοσοφία και την κοινωνική και πολιτισμική εγκυρότητά του. Ως αδυναμίες οι εκπαιδευτικοί κατέδειξαν την εκτεταμένη διδακτέα ύλη σε σχέση με τον ανεπαρκή διαθέσιμο διδακτικό χρόνο για την κάλυψή της.
Αριθμός Εισαγωγής: 013875 cd
Keywords: Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλια (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέα προγράμματα σπουδών; Curriculum; Δεξιότητες του 21ου αιώνα; Μαθηματικά; New curriculum; 21st century skills; Mathematics