Η ισότητα των φύλων σε θέσεις ευθύνης στους ΟΤΑ Ά Βαθμού - Κατερτζή, Θεανώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα μελέτη διαπραγματεύεται το ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων στη Δημόσια Διοίκηση. Σκοπός της είναι να διακριθούν οι έμφυλες ανισότητες και τα στερεότυπα που απορρέουν από την κατοχή θέσης ευθύνης αναλογικά με το φύλο. Συγκεκριμένα, να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο υπάρχουν διακρίσεις σε θέσεις ευθύνης μέσα στον χώρο εργασίας των υπαλλήλων των ΟΤΑ Ά Βαθμού τόσο σε επίπεδο συναδέλφων όσο και σε επίπεδο συνδιαλλαγών με τους πολίτες. Να εξακριβωθεί το εάν ο ρόλος της γυναίκας είναι πιο δύσκολος κι απαιτητικός τον ρόλο ενός άνδρα διεκδικώντας την ίδια θέση ευθύνης και τέλος να καταγραφεί αν και κατά πόσο βοηθά η Διοίκηση στην εξάλειψη των ανισοτήτων αυτών. Με αυτή τη σκέψη δομήθηκε η συγκεκριμένη διπλωματική έρευνα και για τον σκοπό αυτό απαντήθηκαν 110 δομημένα ερωτηματολόγια, κλειστού τύπου μέσω της φόρμας του προγράμματος Google Forms. Τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν αποκλειστικά σε υπαλλήλους των Δήμων ηλεκτρονικά, με μέσο επικοινωνίας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Επιλέχθηκε η ποσοτική στοχευμένη έρευνα μέσω της πεντάβαθμης κλίμακας Likert. Η μεταβλητή που με βάση αυτή υπολογίστηκαν όλα τα δεδομένα της έρευνας ήταν το φύλο. Μέσα από τη παρούσα έρευνα αναδεικνύεται πως στα καίρια ερωτήματα των ανισοτήτων δεν δίνεται ουσιαστική απάντηση αλλά αντιθέτως οι υπάλληλοι κρατούν μια ουδέτερη στάση μη αποδεχόμενοι αλλά και μη αρνούμενοι τις έμφυλες διαφορές στον χώρο εργασίας τους. Με την ανάλυση των δεδομένων των ερωτηματολογίων θα απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα και μέσω των απαντήσεων αυτών θα μπορέσει να ενθαρρυνθεί μια νέα πολιτική εξισορρόπησης ή και εξάλειψης των ανισοτήτων προωθώντας ένα πλαίσιο πολιτικών ισότητας στους ΟΤΑ Ά Βαθμού.
Gender equality in positions of responsibility of local administration authorities
Αρ. Εισ.: 82 cd
Keywords: Διακρίσεις φύλου στην απασχόληση -- Έρευνα – Ελλάδα; Διακρίσεις λόγω φύλου εις βάρος των γυναικών – Ελλάδα; Γυναίκες -- Επαγγελματική απασχόληση – Ελλάδα; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Γυναίκες; Ισότητα; Θέσεις ευθύνης; ΟΤΑ; Δήμος; Φύλο; Έμφυλες ανισότητες; Πολιτικές φύλου; Women; Equality; Position of responsibility; Local authorities; Municipality; Gender; Gender Inequalities; Equality Policies