Η Χρήση των Social Media από τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ), και η Αλληλοεπίδραση των Φιλάθλων με τις ΠΑΕ. Μελέτη Περίπτωσης της Super League 1. - Μαδιά, Δήμητρα Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τις δεκατέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League, και πιο συγκεκριμένα, τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες αυτές παρουσιάζονται και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να προωθηθούν, να επηρεάσουν και να αλληλοεπιδράσουν με τους οπαδούς τους. Παρακάτω, ακολουθεί αναλυτική περιγραφή της παρουσίας αυτών των ποδοσφαιρικών ομάδων στα τέσσερα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, Facebook, Twitter, YouTube). Τα social media αποτελούν μια δημοφιλή τάση της σύγχρονης εποχής, οπότε οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν σελίδες και παρουσία σε αυτά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, όλες οι ομάδες που εξετάστηκαν έχουν έντονη παρουσία, ανανεώνοντας τακτικά το περιεχόμενό τους και κοινοποιώντας το στις σελίδες τους, στα τέσσερα social media. Μεγαλύτερη βάση ακολούθων βρέθηκε ότι έχει η Olympiacos FC. Πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να είναι το Facebook και το Instagram. Πιο συνηθισμένες αναρτήσεις είναι εκείνες που ενημερώνουν για τη διεξαγωγή αγώνων, για τις μεταγραφές, για την πώληση εισιτηρίων, και για τις χορηγίες. Μέσα από τα social media, οι ποδοσφαιρικές ομάδες διατηρούν το κύρος τους, κρατώντας παράλληλα, ενήμερους τους οπαδούς τους για την πορεία τους, και προωθώντας τους χορηγούς τους. Κατ’ ακολουθία, όλα αυτά μεταφράζονται σε αύξηση των εσόδων, και των κερδών των ελληνικών ΠΑΕ.
The Use of Social Media by Football Associations (FCs), and the Interaction of Sports Fans with the FCs. Case Study of the Super League 1.
Keywords: Ποδοσφαιρικές ομάδες; Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αθλητισμός - Δημόσιες σχέσεις; Αθλητική χορηγία; Soccer teams; Mass media and sports; Social media; Sports - Public relations; Sports sponsorship; ΠΑΕ; Παρουσία; Προώθηση; Ενέργειες Marketing; Αναρτήσεις; Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Football Club; Social Media; Presence; Promotion; Marketing; Posts