Επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων σε κέντρα αποκατάστασης και σε ειδικά σχολεία - Πασχάλης, Στέφανος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων που καταρτίζουν το επαγγελματικό προσωπικό των κέντρων αποκατάστασης και των επαγγελματιών ειδικής αγωγής των ειδικών σχολείων και να αναδείξει τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Το δείγμα αποτελούνταν από 130 άτομα, από τα οποία 104 συμμετέχοντες (42 άντρες και 62 γυναίκες, ηλικίας 22-64 ετών), ήταν εργαζόμενοι σε κέντρα αποκατάστασης διαφορετικών ειδικοτήτων που καταρτίζουν το επαγγελματικό προσωπικό και 26 ήταν επαγγελματίες ειδικής αγωγής εργαζόμενοι σε ειδικά σχολεία. Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο των Charalambous, Xenikakis, & Biskanaki (2018) 28 ερωτήσεων κλειστού τύπου σε πενταβάθμια κλίμακα Likert που αξιολογούν τους παράγοντες, της διοίκησης, των χαρακτηριστικών εργασίας, του εργασιακού περιβάλλοντος και τις εργασιακές σχέσεις. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του Στατιστικού Πακέτου Κοινωνικών Επιστημών (SPSS 27) και περιλάμβανε παραγοντική ανάλυση, ανάλυση συσχέτισης (Pearson r), έλεγχο εσωτερικής συνοχής (Cronbach’s α), independent samples t-test για την εξέταση τυχόν διαφορών στις μεταβλητές του ερωτηματολογίου με βάση το φύλο (άνδρες - γυναίκες) και το είδος επαγγελματία (κέντρα αποκατάστασης και ειδικά σχολεία), και One-Way Anova για τον εντοπισμό διαφορών με βάση τους τίτλους σπουδών, την επαγγελματική εμπειρία, την ηλικία σε έτη, και τη θέση εργασίας των συμμετεχόντων εργαζομένων σε κέντρα αποκατάστασης. Η στατιστική σημαντικότητα τοποθετήθηκε στο .05. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική συσχέτιση των περισσοτέρων παραγόντων μεταξύ τους, με την ειδικότητα των εργαζομένων να αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας που ανέδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές στις τρεις από τις τέσσερις μεταβλητές που εκφράζουν την επαγγελματική ικανοποίηση στα κέντρα αποκατάστασης. Άλλοι παράγοντες που διαμόρφωσαν τις επιμέρους διαφορές στις αντιλήψεις των εργαζομένων στα κέντρα αποκατάστασης ήταν το μορφωτικό τους επίπεδο, η ηλικία, η επαγγελματική εμπειρία και το φύλο. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, έγιναν συγκρίσεις με τα ευρήματα άλλων έρευνών διαμορφώθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα και διατυπώθηκαν προτάσεις για μελλοντικές έρευνες.
Work satisfaction of professional employees working in rehabilitation centers and special schools
Keywords: Επαγγελματική ικανοποίηση; Κέντρα αποκατάστασης - Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Εξουθένωση (Ψυχολογία); Ανθρώπινο κεφάλαιο - Αξιολόγηση; Job satisfaction; Rehabilitation centers - Personnel management; Burn out (Psychology); Human capital - Evaluation; Επαγγελματική ικανοποίηση; Εργαζόμενοι; Κέντρα αποκατάστασης; Ειδικά σχολεία; Job satisfaction; Working staff; Rehabilitation center; Special schools