Δημόσια διαβούλευση εκπαιδευτικών Σχεδίων Νόμων: Διερεύνηση συμμετοχής εκπαιδευτικών - Τσουμήτα, Στέλλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η δημόσια διαβούλευση στην Ελλάδα, εξειδικεύοντας στην ύπαρξή της στα εκπαιδευτικά σχέδια νόμων. Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί το βασικότερο μέσο που έχουν οι κοινωνίες για την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση σχεδίων νόμων και δρουν για τη βελτίωση της κοινωνίας, και κατ’ επέκταση της ζωής τους. Τα εκπαιδευτικά σχέδια νόμων αποτελούν σημαντικές προεκτάσεις της κοινωνίας, καθώς μέσω αυτών τροποποιείται η ζωή τόσο των μαθητών, ακόμα και από νεαρή ηλικία, όσο των εκπαιδευτικών που καλούνται να τα υλοποιήσουν, αλλά και των πολιτών γενικότερα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι αποδέκτες. Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να μελετηθούν οι απόψεις και το εύρος συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη δημόσια διαβούλευση εκπαιδευτικών σχεδίων νόμων. Μέσω εμπειρικής έρευνας επιχειρείται να προσδιοριστεί η συμμετοχή, το ενδιαφέρον και οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών της χώρας για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και να ελεγχθεί αν για καίρια εκπαιδευτικά ζητήματα η δημόσια διαβούλευση μπόρεσε να τροποποιήσει τα σχέδια νόμων. Αρχικά, στο θεωρητικό μέρος αποσαφηνίζονται οι όροι της δημόσιας διαβούλευσης και των εκπαιδευτικών σχεδίων νόμων, παρουσιάζονται οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκαν 138 εκπαιδευτικοί, μέσω ερωτηματολογίου, για τη δημόσια διαβούλευση και τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και το ενδιαφέρον που εκφράζουν μέσω της συμμετοχής τους. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν αποτελούν ευρήματα ώστε να χρησιμοποιηθούν στη βελτίωσης της συμμετοχής των πολιτών-εκπαιδευτικών στα πλαίσια αυτής της συμμετοχικής πολιτικής.
Αριθμός Εισαγωγής: 013462 cd
Keywords: Διαβουλευτική δημοκρατία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Δίκαιο και νομοθεσία; Πολιτική συμμετοχή -- Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Δημόσια διαβούλευση; Εκπαιδευτικοί; Εκπαιδευτικά σχέδια νόμων; Public consultation; Teachers; Educational law; Draft laws