Μακροοικονομική σύγκριση χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης για την εύρεση σύγκλισης/απόκλισης στις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές τους - Παναγόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διατριβή έχει ως σκοπό την προσπάθεια διασαφήνισης του Ευρωπαϊκού «οικοδομήματος» μέσω της μακροοικονομικής ανάλυσης. Βασικό μέλημα της μελέτης είναι να αποδείξει ότι δεν υπάρχει συνοχή στην δημοσιονομική πολιτική παρότι τα κράτη μέλη έχουν την ιδιά νομισματική βάση. Για να το επιτύχει αυτό θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες χώρες μέλη, με προσεγγιστικά παρόμοια δημοσιονομικά προφίλ. Οι χώρες αυτές θα συγκριθούν πάνω σε συγκεκριμένου μακροοικονομικούς δείκτες όπως ο πληθωρισμός, το εμπορικό ισοζύγιο, ο δείκτης ανεργίας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος και οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Η σύγκριση θα γίνει πάνω σε 2 διαφορετικές χρονικές περιόδους, η μια θα είναι η περίοδος της κρίσης χρέους(2008-2011) και η δεύτερη θα είναι η υγειονομική κρίση covid-19(2019-2021). Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και τους λογούς που οδηγήσαν στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών λαών καθώς και μια ανάλυση για το τι ακριβώς σημαίνει για μια χώρα η είσοδος της σε μια νομισματική ένωση. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση στα δημοσιονομικά προφίλ των χωρών που επιλέχθηκαν για την συγκεκριμένη ανάλυση. Στο τρίτο κεφάλαιο και στο τέταρτο κεφάλαιο δίνεται η επεξήγηση της παρούσας μελέτης εξηγώντας την μεθοδολογία που εφαρμόστηκε. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση των δεδομένων των χωρών και η σύγκριση μεταξύ τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα σχετικά με την απόκλιση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνοντας μια μεγάλη απόκλιση δημοσιονομικών πολίτικων, στην κρίση χρέους ,ιδίως μεταξύ χώρων του Βορρά όπως η Γερμάνια και η Ολλανδία σε σχέση με χώρες του Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Μια δεκαετία αργότερα, στην υγειονομική κρίση, η αντιμετώπιση των κρατών μελών παρότι είχαν ξανά μεγάλη απόκλιση στις δημοσιονομικές πολίτικες που ακολουθήσαν, είχαν μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ τους σε σχέση με την προηγουμένη κρίση.
Macroeconomic comparison of European Union countries to find convergence/divergence in their fiscal and monetary policies
Μ.Δ.Ε. 75
Keywords: Οικονομική και Νομισματική Ένωση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Οικονομική πολιτική; Νομισματική πολιτική; Ευρώ; COVID 19 -- Πανδημία, 2020; Κρίση χρέους; Δημοσιονομική πολιτική; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρώ; Covid-19; Debt crisis; Fiscal policy; European Union; Euro