Η διαχείριση της μετανάστευσης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης: Οφέλη και ηθικές ανησυχίες. - Πλόσκα, Νεκταρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τα τελευταία χρόνια, η μετανάστευση έχει καταστεί σημαντική πολιτική προτεραιότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις διαδικασίες μετανάστευσης από τις κυβερνήσεις αποδεικνύεται μεταμορφωτική, προσφέροντας πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και ακρίβεια σε εργασίες που παραδοσιακά διαχειρίζονται εργαζόμενοι των αρμόδιων Υπηρεσιών στον τομέα αυτό. Οι αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε. ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω διαλειτουργικών συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας. Τα συστήματα πληροφοριών της Ε.Ε. που χρησιμοποιούνται, όπως το SIS, VIS, Eurodac, EES και ETIAS, συμβάλουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος, στην ανίχνευση πολλαπλών ταυτοτήτων, στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στον έλεγχο των συνόρων. Όπως εκτιμάται η ΑI είναι επωφελής στην διαχείριση της μετανάστευσης καθώς συμβάλει σταδιακά: α) στην δημιουργία έξυπνων συνόρων μέσα από την χρήση νέων συστημάτων εκτέλεσης εργασιών για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων (συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων ταυτότητας, των ελέγχων ασφάλειας των συνόρων, της ανάλυσης δεδομένων σχετικά με τους αιτούντες βίζα και άσυλο), β) στην μείωση του κόστους και στην ταχύτερη διεκπεραίωση εξέτασης αιτημάτων ασύλου, εκσυγχρονίζοντας έτσι τις παραδοσιακές πρακτικές των κρατών και των διεθνών οργανισμών και ενισχύοντας τις σύγχρονες εκκλήσεις για περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και για μια περισσότερο τεκμηριωμένη διαχείριση της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στη μετανάστευση συνοδεύονται από ένα σύνολο προκλήσεων, όπως η διασφάλιση της ακρίβειας των πληροφοριών, η πρόληψη των μεροληψιών, η διατήρηση της διαφάνειας στις διαδικασίες, η διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων και η τήρηση της ευθύνης για σφάλματα. Οι αναμενόμενες αλλαγές από την χρήση της AI για τα ευφυή σύνορα, η συλλογή βιομετρικών δεδομένων προκαλούν αμφιβολίες για τα οφέλη της και ηθικούς προβληματισμούς από την κατάχρηση της. Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία κατοχυρώνονται από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. για αυτό και η ορθή χρήση της AI είναι επιτακτική.
Αριθμός Εισαγωγής: 013937 cd
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Μεταναστευτική πολιτική; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Αποδημία και εποίκηση; Τεχνητή νοημοσύνη -- Ηθικές απόψεις; Τεχνολογία -- Κοινωνικές απόψεις; Ασφάλεια, Διεθνής -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Τεχνητή νοημοσύνη; Διαχείριση μεταναστευτικού; Ε.Ε. χώρες υποδοχής; Έλεγχοι στα σύνορα; Ηθικά ζητήματα; Κατάχρηση τεχνητής νοημοσύνης; Artificial intelligence; Migration management; E.E. host countries; Border controls; Moral issues; Artificial intelligence abuse