Οι απόψεις των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση της εικονικής πραγματικότητας στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση - Διαμαντόπουλος, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας έχει διεισδύσει σε ποικίλες εφαρμογές εκπαίδευσης, μάθησης και κατάρτισης και μπορεί να ενσωματωθεί σε ειδικούς τομείς των προγραμμάτων σπουδών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας στη διδασκαλία των μαθητών ειδικής αγωγής. Για την επίτευξη του ανωτέρου σκοπού, ακολουθήθηκε η προσέγγιση της ποσοτικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 100 εκπαιδευτικοί ΠΕ70. Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν η εξέταση του βαθμού χρήσης της εικονικής πραγματικότητας, ο συσχετισμός δημογραφικών στοιχείων με τον βαθμό χρήσης της εικονικής πραγματικότητας, ο εντοπισμός εμποδίων που αποτρέπουν την αξιοποίησή της στη σχολική πρακτική και η καταγραφή των προϋποθέσεων σχετικά με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της εικονικής πραγματικότητας στην ειδική αγωγή. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν θετική άποψη απέναντι στην αξιοποίηση των τεχνολογιών της εικονικής πραγματικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής της την αξιοποιούν σε μικρό βαθμό. Αναγνώρισαν εμπόδια που λειτουργούν ανασταλτικά στην αξιοποίησή της και εξέφρασαν την επιθυμία τους για επιμόρφωση.
The opinions of educators regarding the utilization of virtual reality in the realm of special education
Keywords: Εικονική πραγματικότητα στην εκπαίδευση; Ειδική εκπαίδευση; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Εκπαιδευτική τεχνολογία; Virtual reality in education; Special education; Children with disabilities - Education; Educational technology; Απόψεις εκπαιδευτικών; Εικονική πραγματικότητα; Ειδική εκπαίδευση; Educators’ views; Virtual reality; Special-needs education