Η περιφερειακή ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πολιτικές και αποτελέσματα - Κρατημένος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η Περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την κοινωνική και οικονομική συνοχή μιας χώρας. Οι βασικοί στόχοι της είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η ανάπτυξη υποδομών, και η ενίσχυση της απασχόλησης. Η επίτευξη των στόχων αυτών απαιτεί τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζουν σημαντικές αναπτυξιακές διαφορές τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο εσωτερικό του κάθε κράτους. Οι ανισότητες αυτές αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, και προκαλούν διαθρωτικές ανωμαλίες στη λειτουργία της οικονομίας. Η περιφερειακή πολιτική δεν αντικαθιστά την εθνική πολιτική αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες επιδιώκει την ενίσχυση των ασθενέστερων περιφερειών των κρατών-μελών μέσω διαφόρων προγραμμάτων και δράσεων. Έτσι έχει καταλήξει σε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων πέντε χρηματοδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης , Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Ναυτιλίας και Αλιείας. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ένας τεράστιος αριθμός έργων και οι ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζονται ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν καλύτερα στην περιφέρειά τους και να συμμετέχουν οικονομικά τόσο στις προσπάθειες των δημόσιων αρχών, όσο και των επιχειρήσεων οι οποίες καθίστανται ανταγωνιστικότερες. Η ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που σημειώνονται στην ανάπτυξη κάθε κράτους-μέλους. Αν και η περιφερειακή πολιτική με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δείχνει να συμβάλει στην μείωση των ανισοτήτων, εντούτοις, είναι ακόμη σημαντικές λόγω και των συνεχόμενων διευρύνσεων.
Μ.Δ.Ε. 59
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Περιφερειακή ανάπτυξη; Ευρωπαϊκή Ένωση; Περιφερειακή πολιτική; Περιφερειακές ανισότητες