Γεώργιος Σισίνης (1769-1831): Πρόκριτος από τη Γαστούνη, φιλικός και πρωτεργάτης της Επανάστασης του 1821 στην Πελοπόννησο - Παπαηλίου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο Γεώργιος Σισίνης ήταν η πολιτική έκφραση της Ηλείας και αντιπρόσωπος της επαρχίας σε όλες τις Εθνοσυνελεύσεις. Υπήρξε φωτεινό μυαλό, ιδανικός ηγέτης και θεωρούνταν από πολλούς κατοίκους της περιοχής ο γέρο – Νέστορας της Πελοποννήσου. Με την πολιτική οξυδέρκεια και την συμβιβαστική διάθεση που τον διακατείχαν μπορούσε να κατευνάσει τα πνεύματα. Η εθνική προσφορά και ο πολεμικός αγώνας του Γεωργίου Σισίνη κατά την περίοδο του αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους δεν έχουν εκτιμηθεί κατάλληλα. Εν κατακλείδι, η προσφορά του Μιχαήλ Σισίνη του δευτερότοκου γιού του και του Χρύσανθου Σισίνη του πρωτότοκου γιού του δεν είχε εκτιμηθεί σωστά.
Keywords: Σισίνης , Γεώργιος , 1769-1831; Επαναστάτες -- Ελλάδα -- Γαστούνη (Ηλεία) -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Φιλική Εταιρεία -- Ιστορία; Οπλαρχηγός; Πολιτικός; Αγωνιστής; Τουρκοκρατία; Φιλική Εταιρεία; Γαστούνη; Ελληνική Επανάσταση; Σημαία; Φυλακή; Commander-in-Chief; Politician; Fighter; Turkish rule; Friendly Companionship; Gastouni; Greek Revolution; Flag; Prison