Χρηματοοικονομική ανάλυση & αξιολόγηση του κλάδου αλλαντοβιομηχανίας, με την χρήση αριθμοδεικτών - Μορογιώργας, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στη χρηματοοικονομική ανάλυση και αξιολόγηση του κλάδου αλλαντοβιομηχανίας στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας σε τρεις βασικές εταιρείες του κλάδου: την Κρέτα Φαρμ, την Υφαντής και τη Νίκας. Ο στόχος της εργασίας είναι να αξιολογηθεί η οικονομική απόδοση αυτών των εταιρειών μέσω της χρήσης αριθμοδεικτών, που επιτρέπουν την ποσοτική αποτίμηση σημαντικών παραμέτρων, όπως η ρευστότητα, η αποδοτικότητα, η κεφαλαιακή δομή και η βιωσιμότητα. Η μεθοδολογία βασίστηκε κυρίως στη συλλογή δεδομένων από δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επιλεγμένων εταιρειών για την περίοδο 2018-2022. Ακολουθήθηκε η τυποποιημένη ανάλυση αριθμοδεικτών, χρησιμοποιώντας βασικούς δείκτες όπως δείκτες ρευστότητας, αποδοτικότητας και βιωσιμότητας. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εργαλείων όπως το Microsoft Excel, το οποίο διευκόλυνε τη διαχείριση και την απεικόνιση των δεδομένων μέσω πινάκων και γραφημάτων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης κατέδειξαν σημαντικές διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις των τριών εταιρειών. Ειδικότερα, η Κρέτα Φαρμ παρουσίασε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, επιτυγχάνοντας βελτίωση στη ρευστότητα της, ενώ η Υφαντής διατήρησε σταθερό δείκτη ρευστότητας και η Νίκας εμφάνισε περιορισμένες επιδόσεις λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους. Επιπλέον, η συγκριτική αξιολόγηση ανέδειξε τις στρατηγικές προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου, όπως η ανάγκη για βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και η προσαρμογή σε νέες καταναλωτικές απαιτήσεις. Εν συνόλω, η εργασία προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της χρηματοοικονομικής δυναμικής του κλάδου αλλαντοβιομηχανίας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την οικονομική υγεία και τις στρατηγικές των εξεταζόμενων εταιρειών. Επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή αναπροσαρμογή των επιχειρηματικών πρακτικών και την υιοθέτηση βιώσιμων και αποδοτικών μεθόδων, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Financial analysis & evaluation of the meat processing industry using financial ratios
Μ.Δ.Ε. 95
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Εταιρείες -- Αξιολόγηση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Οικονομική -- Μαθηματικά μοντέλα; Λογιστική -- Ελλάδα; Τρόφιμα -- Βιομηχανία και εμπόριο; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Ελληνική αλλαντοβιομηχανία; Βιομηχανία τροφίμων; Οικονομική απόδοση; Financial analysis; Financial ratios; Greek meat processing industry; Food industry; Economic performance