Τρίτος τομέας και προοπτικές απασχόλησης - Πολίτης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ως ένα από τα πιο σύνθετα σύγχρονα αντικείμενα στις κοινωνικές επιστήμες ο Τρίτος Τομέας περιγράφεται και προσδιορίζεται από έννοιες που έχουν εισέλθει δυναμικά στο δημόσιο διάλογο κατά τα τέλη του 20ου αιώνα: Μη κερδοσκοπικός - μη κυβερνητικός τομέας, τρίτο σύστημα, κοινωνική οικονομία, κοινωνία των πολιτών, εθελοντισμός, κοινωνικές επιχειρήσεις και άλλοι συγγενείς όροι και έννοιες που χρησιμοποιούνται συνήθως ως αυτονόητοι, παρότι σε μεγάλο βαθμό είναι αμφίσημοι και ασαφείς. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Τρίτος Τομέας προτείνεται ως νέα διέξοδος για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής με προσπάθειες καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εξασφάλιση εργασίας αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη και ο Τρίτος Τομέας θεωρείται ότι αποτελεί δυνητική πηγή απασχόλησης ιδιαίτερα για τα άτομα που βρίσκονται ή κινδυνεύουν από κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό. Η εργασία αυτή στοχεύει να ανιχνεύσει, να καταγράψει και να αιτιολογήσει τους τρόπους με τους οποίους ο Τρίτος Τομέας συμβάλει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Η ανάπτυξη και επέκταση του Tρίτου Tομέα μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από τη μάστιγα της ανεργίας και να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών. Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος για έναν αποτελεσματικό Τρίτο Τομέα και στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης απαιτεί ανθρώπους με διάθεση προσφοράς, γνώση και θέληση να ακούσουν. Όπως έλεγε ο Ντοστογέφσκι, «ο καθένας από μας είναι υπεύθυνος για το κάθε τι ενώπιον όλων».
Third sector and empolyment prospects
Keywords: Κοινωνία των πολιτών; Απασχόληση; Εργασιακή πολιτική; Ανάπτυξη; Αγορά εργασίας; Τρίτος τομέας; Μη κερδοσκοπικός τομέας; Κοινωνία των πολιτών; Απασχόληση; Ανάπτυξη