Η εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων σε επίπεδο νοσοκομειακών μονάδων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Το εγχείρημα της ανάπτυξης Στρατηγικού - Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αποτελεί πράγματι πρωτοπορία στην προσπάθεια να διαχειριστούμε αποδοτικότερα τη λειτουργία του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων. Πρόκειται για αυστηρά «κοινωνικούς οργανισμούς» στους οποίους οι σκοποί τους διευρύνονται και περιλαμβάνουν μαζί στόχους, αποτελεσματικής διαχείρισης και οικονομοτεχνικής απόδοσης, αλλά και πολιτικούς και κοινωνικούς στόχους για την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα . Μέσα από την ανάλυση αυτής της διπλωματικής εργασίας σκοπός μας είναι να εστιάσουμε στην έλλειψη ύπαρξης οδηγού αλλά και εφαρμογής Επιχειρησιακού σχεδίου στις Νοσοκο μειακές Μονάδ ες όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά Πανελλαδικώς , καθώς εκτιμάται ότι λίγα Νοσοκομεία έχουν καταρτίσει και εφαρμόσει Επιχειρησιακά σχέδια για την ανάπτυξη αρχών ορθολογικού Management , με σκοπό καλύτερα Επιχειρησιακά Αποτελέσματα , βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και την από κοινού εφαρμογή στρατηγικής ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αύξηση του προσδόκιμου της επιβίωσης του πληθυσμού της χώρας Η Έκθεση του Επιχειρησιακού Σχεδίου θα πρέπει να περιλαμβάνει την συνήθη Σύνοψη (Executiνe Summary), η οποία αποτελεί τη συνοπτική περιγραφή του Επιχειρησιακού Σχεδίου του νοσοκομείου για την παροχή πληροφοριών και παρακολούθησης σε επιτελικό επίπεδο . Περιγράφονται οι βασικοί στόχοι και δράσεις και παρουσιάζονται συνοπτικά τα κρίσιμα σημεία του Στρατηγικού - Επιχειρησιακού Σχεδίου του νοσοκομείου όπως το Επενδυτικό Πρόγραμμα και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης περιγράφεται συνοπτικά ο μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Στρατηγικού - Επιχειρησιακού Σχεδίου , οι βασικοί δείκτες αξιολόγησης και η πρόβλεψη των δεικτών για τα επόμενα χρόνια , με βασικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Τομέα της Υγείας , την εφαρμογή κοινής Πολιτικής για την εφαρμογή Επιχειρησιακών Σχεδίων στις Νοσοκομειακές Μονάδες και την υλοποίηση καινοτομιών για την αύξηση του Ανταγωνισμού και την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε επίπεδο ικανοποίησης των πελατών - χρηστών.
Μ.Δ.Ε. 17
Keywords: Νοσοκομεία -- Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρησιακά σχέδια; Δράσεις; Νοσοκομειακές μονάδες; Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης